Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag vill inte höra dina hatiska åsikter om kvarg och Zara Larsson

​Sandra Bjurling är trött på att människor har åsikter om allting.
1 av 4

​Sandra Bjurling är trött på att människor har åsikter om allting.

Privat/Faksimil: Instagram/Wikimedia Commons

Sandra Bjurling.
2 av 4

Sandra Bjurling.

Privat

"Men till er andra fantastiska personer: Sluta upp med okunskap, sluta härma, sluta hävda, sluta vara lättpåverkade".
3 av 4

"Men till er andra fantastiska personer: Sluta upp med okunskap, sluta härma, sluta hävda, sluta vara lättpåverkade".

Wikimedia Commons

Zara Larsson.
4 av 4

Zara Larsson.

Faksimil: Instagram

Debatt | 11/12/2015 11:18

Debattören: Måste folk lägga så sjukt mycket negativ energi och tid över att hata på folk och folks åsikter?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Shit vad vi bryr oss. Jag kunde inte bry mig mindre. Fast nu bryr jag mig.

Jag är en väldigt opartisk person till dess att jag blir partisk.

Varje dag länkas vi via sociala medier till artiklar rörandes folk åsikter. Denna dag är inte ett undantag. Nu handlar dessutom artiklarna om andra artiklar. Som om vi har en gigantisk debatt, fast utan face to face och direktsändningen.

Det är så mycket hat just nu att jag spyr. Om nu en person valt att delge sina åsikter om diethets, PH-deltagarnas dumhet, kvarg, feminism, eller hat mot feminism – måste hela världen diskutera den där kvargen då?

Jag vet att jag med denna text säger emot mig själv genom att kommentera folks åsikter. Men just nu vill jag bara öppna människors ögon.

Det är ju genom detta fenomen Sverigedemokraterna fått sin kraft, sitt ökade stöd. De får så otroligt mycket gratisreklam. Alla vet vilka de är för alla pratar om dem och läser om vad den ena eller andra personen gjort i partiet.

Jag kan inte påstå att jag kan mycket inom politik. Men när det kommer till Sverigedemokraterna kan jag plötsligt flera namn, och betydligt fler saker än något annat parti. Då har jag inte ens valt att läsa den informationen. Vårt hat är veden i deras eld. Jag vill mer bara uppmärksamma att vi ofrivilligt gör dem en tjänst.

En ny trend är ju att så fort en kvinna yttrar en åsikt, spelar ingen roll om vad saken handlar om, är hon en "feministhora". Wow på riktigt, var det de bästa ni kunde komma på? Aha "feministjävel", "manshatare, "feminstfittor".

Alltså jag vet inte var jag ska börja. Feminism vet folk knappt vad det egentligen innebär. Så slå upp ordet till att börja med, så att ni vet ni hånar och hatar på. Hur kan en kvinna som hatar "kvarghetsen" vara en "feministfitta"? Är det jag som inte hänger med, eller har folk inte läst artikeln?

Det finns något som heter källkritik, vet att det var något väldigt viktigt i skolan, glömde vi bort det? Vi ser korta klipp på exempelvis ordningsvakter slå en ung kille. Okej låter fasansfullt, "hur tänkte den vakten?", "hur kan man slå ett barn?" Hata, hata, hata ordningsvakten.

När första frågan vi borde ställt oss är: "Vad hände innan detta korta klipp?".

"Ingen aning", säger ni. Nej precis, du var inte där och såg hela förloppet. Och om du var där, såg du det verkligen från början till slut? Det är lätt att följa med en enorm "hatström", men vi måste börja tänka steget längre.

Ett annat exempel är Zara Larsson. Folk verkar antingen hata eller älska henne. Tack vare sitt kändisskap har hon en stor röst som hörs på långa vägar.

Jag lägger ingen vikt i hennes åsikter, hon får tycka och tänka vad hon vill, precis som vilken annan människa som helst. Om du inte håller med hennes åsikter, nej okej då är det din åsikt, bry dig inte.

Måste folk lägga så sjukt mycket negativ energi och tid över att hata på folk och folks åsikter? Jag tror du har bättre saker att lägga tiden på än att dödshota och trakassera i kommentarsfält för att folk inte tycker som du.

Kalla mig hippie. Jag säger sprid kärlek i stället. Du kanske har andra åsikter, men hur mycket större människa blir du om du måste kleta in internets alla sidor med din så kallade "mycket bättre" åsikt.

Vi är olika och tacka den eller det som skapade jorden för det. Kan vi snälla bevisa att vi kommit längre än att vi måste visa oss störst, bäst och vackrast och krossa alla andra för att man tror sig veta bäst?

Jag gillar varken Sverigedemokraterna eller olika bantningstips. Men jag låter det bara passera mig. Rinna av. Jag bryr mig inte om det.

Självklart behöver vi hjälpas åt att åstadkomma ett jämställt samhälle. Vi måste motarbeta nazism och andra åsikter som missgynnar minoriteter. Vi måste jobba mot mobbning, hjälpa behövande, och ställa upp.

Men vi gör inte det genom att hata på internet. Tyvärr kommer vi väl alltid ha de där rädda, olärda personerna som mår så dåligt av sina egna problem att de måste trycka ner andra.

Det har nog tyvärr alltid funnits mobbare på jorden. Men till er andra fantastiska personer: Sluta upp med okunskap, sluta härma, sluta hävda, sluta vara lättpåverkade.

Sluta bry dig, hade varit en bra punchline men samtidigt också fel. Så därför säger jag bara punkt.

Sandra Bjurling

Har människor för mycket åsikter?