Johnny Puma Höglin vill att jägare ska gå igenom psykisk utvärdering.
1 av 3
Johnny Puma Höglin vill att jägare ska gå igenom psykisk utvärdering. - Foto: Privat/Ap
En varg.
2 av 3
En varg. - Foto: Ap
Johnny Puma Höglin.
3 av 3
Johnny Puma Höglin. - Foto: Privat

Svenska jägare borde tvingas genomgå psykisk utvärdering

Debattören: Jaktlagens rötägg måste sållas bort. Vid minsta lagöverträdelse så måste deras rätt till vapen tas bort villkorslöst. Det gäller alla andra i samhället så det borde även innefatta jägarna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johnny Puma Höglin är bosatt i Eskilstuna och oberoende debattör inom varg- och djurrättsfrågor.

Han är vegetarian och emot pälsindustrin, djurförsök och djurplågeri.

Han är även en flitig föreläsare inom andra områden.

Ett förslag kom från EU om att göra en psykologisk utvärdering på jägare. Det är bland de bästa förslagen på väldigt länge.

Det är behövs med tanke på det generella beteendet hos främst svenska jägare, men även i andra delar av EU.

Jägare är beväpnade människor som vistas i skogarna, som ofta beskrivs som ”laglöst land”.

Det blir extra allvarligt med tanke på att på mindre orter i Sverige så negligeras jaktbrott av bland annar den lokala polisen för rädsla av repressalier, uteslutning från jaktlag, hot, trakasserier med mera.

Ur ett nationellt perspektiv verkar inte jaktbrott stå särskilt prioriterat heller, med tanke på de minimala utrednings- och uppklarningsprocenten.

Jägare hävdar oftast at de är laglydiga, men det finns fakta som visar på bland annat dödsskjutningar, slarvigt beteende med vapnen, psykisk ohälsa, alkoholmissbruk och rena maffiametoder med hot och trakasserier gentemot de allra flesta som opponerar sig jakten på något minsta vis.

Jakt- och rovdjursfrågor väcker enorm debatt. Det urartar ofta på kort tid, främst från jägare som börjar hota. Alla hot från jägarhåll måste ses med en extra portion allvar med tanke på deras tillgång till vapen.

Från regeringens håll görs inte nämnvärt mycket, utan som vanligt kastas det ut dimridåer. Jägarna klarar sig nästan alltid undan någon närmare granskning, trots otaliga påpekanden om deras moraliska devalvering.

Denna sekteristmentalitet sträcker sig alltså upp till riksdagsnivå. Det är oroväckande för oss som vill ha en fauna med frisk och sund natur – med alla djurs rätt att få existera där.

Det beviljas licensjakter lättvindigt trots otaliga larmrapporter från forskare och sakkunniga i frågan. Tjuvjakten på sidan om verkar inte ens existera för politikerna. Inte heller jägarnas fanatiska hat gentemot vargarna i Sverige.

Att tusentals jägare runtom i Skandinavien anmäler sig för att få skjuta ett antal vargar som ska ”viltvårdas” är orimligt. Även de direkt perversa bilder på dödade djur som cirkulerar måste få ett stopp. Det är inga andra än jägarna själva som njuter av dem. Samma sak med de påtvingade bilder där barn skjutit djur mot sin vilja.

Att det finns sådana bilder borde resa varningsflaggan hos de allra flesta, men tyvärr så åker skygglapparna på. Det finns finns dessutom vuxna människor som påstår att vargen äter barn också i modern tid här i Sverige. Ganska förbryllande med alla dessa sagor och fabuleringar som endast de själva tror på.

Med tanke på hur Sverige och omvärlden utvecklas så är det nödvändigt med denna utvärdering av en av de lagligt beväpnade grupperna som finns i samhället.

Det florerar vapen i samhället, och de ökar i antal. Då är det inte mer än rimligt att detta sker. Kriminella nätverk med vapen skall också självklart bekämpas och förebyggas, men jägare varken kan eller ska negligeras i frågan, utan prioriteras högst.

Psykisk utvärdering borde snarare välkomnas från jägarnas håll – för först när de utvärderas får de förtroende av allmänheten.

Det kan kompletteras med varierande reformer såsom nykterhetstest, obligatoriska skjutprov, syntester, och regelbundna uppvisanden av brottsregister.

Jaktlagens rötägg måste sållas bort. Vid minsta lagöverträdelse så måste deras rätt till vapen tas bort villkorslöst. Det gäller alla andra i samhället så det borde även innefatta jägarna.

Det skulle öka den generella tryggheten, och på sikt skulle vi få en frisk och sund natur med vargar och alla andra vackra djur som hör hemma där.

Vi måste ha en jägarkår att kunna ta på allvar, annars borde den avskaffas helt och hållet och vapnen skrotas. För allas bästa.

Johnny Puma Höglin

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde jägare tvingas genomgå psykisk utvärdering?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.