Jag vaknade med öppen gylf och hans händer innanför tröjan

- 15/12/2015, 14:52
Lina Magnusson skriver om våldtäkt.

Lina Magnusson skriver om våldtäkt.

Privat

Debattören: Klart att jag, trots fylla, vågar somna i närheten av en man, för ingen har ju garden uppe hela tiden? Han skulle väl inte utnyttja situationen? Vi jobbar ju ihop.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är det den 15 december 2015. Sedan den här tiden för ett år sedan har jag, en av de ca 5 miljoner kvinnor som lever sin vardag i Sverige, hunnit pricka av en stor del av det som kortfilmen "Kära Pappa" tar upp. Jag är någons dotter, syster, vän, kollega och mycket mer, men absolut inte mindre.

Precis som alla kvinnor i din omgivning är jag mycket mer än du tänker på, men aldrig mindre än din jämlike.

Men under det gångna året har jag blivit smälld på rumpan av män jag aldrig sett förut: "Vadå, tyckte bara du var snygg. Ta det som en komplimang".

Fler gånger än jag bryr mig om att räkna har jag helt enkelt inte orkat ta diskussionen, han vet ju inte bättre eller hur?

Jag har stått på en Stockholmskrog med killen jag dejtat när en, för mig okänd man kastat slängkyssar och slickat på glasrutan som skiljt oss åt. Den gången sa jag ifrån. Det slutade med att jag blev slagen på käften och spottad på.

Jag har vaknat upp med öppen gylf och händer innanför tröjan som tillhörde den manliga kollega jag bett gå och lägga sig någon annanstans.

Klart att jag, trots fylla, vågar somna i närheten av en man, för ingen har ju garden uppe hela tiden? Han skulle väl inte utnyttja situationen? Vi jobbar ju ihop.

Jag har behövt upprepa och förklara för en grabb jag faktiskt valt att vara med att "Nej jag vill faktiskt inte ligga ikväll". Och fått sagt att jag ska sluta vara så fittig.

Jag har placerat min bästa vän i min soffa efter att hon vaknat hos en killkompis med sperma i trosorna och förklaringen "Nä ingenting alls hände igår".

Jag sa åt henne att inte duscha innan vi varit hos polisen, att det är den bästa chansen hon har.

Jag har suttit på samma väns rättegång framför den mannen som då förklarar att: "Ja, hon sov när jag började ta initiativ till sex men jag tänkte prova och se om hon vaknade och kanske ville ligga ändå".

Prova och se om hon vaknade.

Budskapet är faktiskt enkelt: Alla män är inte potentiella våldtäktsmän.

Men det handlar om att alltid, varje dag av hela veckan göra allt du kan för att ingen man ska vara en potentiell våldtäktsman.

Lina Magnusson

Känner du någon som blivit utsatt för sexuellt våld?