Att tänka på när man tar med sig barn på restaurang.
1 av 7
Sara Lailasdotter - Foto: Privat/TT
Bebis.
2 av 7
Att tänka på innan du tar med dig barn på krogen. - Foto: Svenska Dagbladet
3 av 7
- Foto: Copyright © David Magnusson / SvD 2009. / David Magnusson / SvD
Vagn på restaurang.
4 av 7
Saker att tänka på med barn. - Foto: AP
Skrikande barn
5 av 7
Barnet skriker - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Debatt om barn.
6 av 7
Sara Lailasdotter. - Foto: Privat
Litet barn med napp.
7 av 7
Litet barn med napp. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Servitris: Tänk på det här innan ni tar med ungarna på krogen

Debattören: Jag kräver inte att ni ska plocka efter helvetet själva. Varje gång. Men ni kan väl i alla fall skänka en förstående blick innan ni vänder ryggen till?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sara Lailasdotter är från Norrland men bor i Stockholm. Hon är 26 år och jobbar på restaurang.

Kära barnfamiljer.

Det jag har att berätta nu kommer att göra er upprörda. Ni kommer förmodligen vilja försvara er med att påpeka att jag själv inte har barn och därför inte förstår.

Ni kommer säkert att antyda att det jag anklagar er för att vara dåliga på faktiskt bara är mitt jobb att sköta. Många har kanske redan räknat ut det; ja, det är jag som serverar er då ni kommer er ut på restaurang.

Jag älskar barn. Barn är så jävla bäst. Barn är så ärliga och härliga och så lyckligt ovetandes och så råa och så nyfikna och så jävla balla. Precis allt som barn ska få vara, för barn får vara som barn vill. Jag älskar barn.

Det är er föräldrar jag tappat förtjusningen i.

Vi börjar med barnvagnen; jag förstår att den ibland måste med er till bordet, ni har ett barn som sover där. Men om ni bokar bord och har med er en nyfödd i vagn: säg till om det.

För på en fredagkväll dagen efter löning så är det inte säkert att det går att ordna. Och det är inte för att restaurangen hatar barn. Remember these words: Restauranger hatar inte barn. Men ingen restaurang är byggd utifrån att det ska få plats en till två barnvagnar bredvid varje bord.

Och du kanske tycker att vagnen visst får plats bredvid ert bord och det är mycket möjligt att den får, men den blockerar en nödutgång och skulle därmed stänga in 130 sittande gäster vid eventuell brand. Eller så hamnar den precis utanför gången där vi springer ut med 300 tallrikar stekvarm mat varje kväll, och risken att ditt barn får en brännskada ökar kaosmycket. Eller så hamnar den på en plats som gör det absolut omöjligt att kunna servera sällskapet bredvid er, och då har vi ännu fler missnöjda gäster.

För det andra måste vi prata om barn med spring i benen. Jag förstår precis. Det rycker och det sprattlar och det kliar i rumpan av att sitta still och lyssna på vuxenprat på restaurang en hel kväll.

Fan vad trist. Barnen måste få springa av sig - men följ då för bövelensiens skull med ditt barn. För detta är vad som kommer hända annars: En som gått exakt samma rutt 427 gånger samma kväll och även 362 kvällar före det, kommer att gå just den rutten med en bricka fylld med glas.

Den personen kommer totalt missa din lilla treåring som springer fram framför fötterna – och ja, tänk själv. Vi ser dig om du går bakom och håller i, men vi kommer inte kunna se din lilla knodd framför dig. Särskilt inte om du sitter kvar vid bordet och sippar drajja.

För det sista och tredje så tar vi upp vett och etikett. Rent hyfs. Jag förstår att det blir stökigt. Det verkar vara skitstökigt att ha kids. Och ungen har ju knappt lärt sig svälja och barnstolen fylls med makaroner.

Det ramlar ner en köttbulle på golvet, och våtservetten som du försöker torka minihänderna med fastnar i minihänderna och slutar upp på golvet så du får öppna upp en förpackning våtservetter till.

Skeden blänker och den är kul att kasta för det låter mycket, vattnet framför ser roligt ut, och det känns konstigt att stoppa ner fingrarna i det. På tal om fingrarna som inte riktigt lärt sig tyglas än – och där hamnade glaset i marken.

Ägaren till minihanden började gråta och du måste lyfta upp och trösta och på vägen ramlar hela tallriken i golvet och makaronerna flyger all herrans väg och du inser att klockan är alldeles förbi läggdags och ber om notan för ni måste nog börja röra er hemåt, annars kommer ni aldrig få minihanden i säng och du betalar och lägger ner i vagnen och vaggar fram och tillbaka – du säger tack och sen går du.

Och kvar står jag.

I ditt helvete.

Och visst, du är min gäst och jag som värd kommer att plocka upp efter dina olyckor därför det är så man gör när man har någon på besök som råkar ha sönder vinglaset.

Man säger: "Men herregud, det är absolut ingen fara, de här gamla glasen, sitt du, jag ska bara sopa lite så hämtar jag ett nytt, tänk inte på det". Men detta (och det är här vi kommer till poängen) detta säger jag till dig efter att du har börjat med: "Nej men oj, jävlar, förlåt! det var verkligen inte meningen att ha sönder ditt glas, jag är så så ledsen! kan jag göra något?"

Men ni säger inte det. Alltså i nio fall av tio säger ni inte det. Ni ställer er upp, vänder helvetet ryggen och går hem. Och kvar står jag med känslan av att du, min gäst som precis varit på besök hemma hos mig, tycker att det faktiskt är mitt jobb att plocka upp efter dig.

Om vi hade en bra nivå av respekt för varandra innan så tog du precis med dig all din respekt för mig och gick.

Och kvar står jag, i ditt helvete, med 27 andra sittande gäster som ännu inte fått beställa kaffe, som inte fått köttkniv till sin cotte, som vill splitta notan på sju olika kort, som inte fått in sitt vin till maten, som borde blivit avdukade för längesen, som vill beställa, som vill betala, som vill klaga, som vill prisa.

Men dom får vänta. "Ursäkta mig, alla mina andra gäster här ikväll, men en smärre renovering pågår. Jag kommer till er alldeles strax".

Yeah, det funkar säkert.

Jag kräver inte att ni ska plocka efter helvetet själva. Varje gång. Men ni kan väl i alla fall skänka en förstående blick innan ni vänder ryggen till?

Tack på förhand.

Sara Lailasdotter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är okej att ta med barn på krogen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.