Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du stänga av mobilen i jul

- 23/12/2015, 10:06
Hans Fryklund skriver om hur internet får oss att jobba mer.
1 av 3

Hans Fryklund skriver om hur internet får oss att jobba mer.

Privat/TT

"Unionen vill att företagen tar fram riktlinjer i form av mobil- och e-postpolicy".
2 av 3

"Unionen vill att företagen tar fram riktlinjer i form av mobil- och e-postpolicy".

TT

Hans Fryklund.
3 av 3

Hans Fryklund.

Privat

Unionen Stockholm: Det ökade självbestämmandet underlättar livspusslet men betyder också att arbetet kan pågå jämt och överallt och inkräktar på fritiden.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jobbet bara ett pektryck bort. Mobiler och bärbara datorer har blivit ständiga följeslagare som gör att vi kan jobba när och var som helst: på semestern, på kvällar och helger, eller framför Kalle. Det ökade självbestämmandet underlättar livspusslet men betyder också att arbetet kan pågå jämt och överallt och inkräktar på fritiden.

Med det gränslösa arbetslivet har förväntningarna på de anställda blivit mer otydliga. Många upplever att de själv måste sätta gränser men det är inte lätt på en arbetsplats där tempot är högt och telefonen eller datorn är ständigt närvarande.

Otydligheten skapar stress, och det är dags att det arbete som utförs utanför kontoret tas med i det systematiska arbetsmiljöarbetet som arbetsmiljölagen föreskriver att alla arbetsplatser ska ha.

Många arbetsplatser saknar regler och rutiner för att hantera tillgängligheten. Detta trots att tillgänglighetsfrågor räknas som en del av den psykosociala arbetsmiljön och ska kartläggas och riskbedömas i det löpande arbetsmiljöarbetet. Det måste bli rutin att ha en skriftlig policy, framtagen tillsammans med medarbetarna, som klargör reglerna för viloperioder och tillgänglighet.

Unionen vill att företagen tar fram riktlinjer i form av mobil- och e-postpolicy. Återhämtning är en förutsättning för att klara de tuffa kraven på jobbet för att inte riskera hälsan! Det är viktigt att ha en god balans mellan arbete och privatliv.

Med dessa uppmaningar önskar jag och Unionen alla en avkopplad och nedkopplad jul- och nyårshelg!

God jul och gott nytt år!

Hans Fryklund,
Ordförande, Unionen Stockholm

Lägger du undan mobilen i jul?