Mostafa Mohammed skriver om avrättningarna i Saudiarabien.
Mostafa Mohammed skriver om avrättningarna i Saudiarabien. - Foto: Privat

Världen måste avbryta allt samarbete med Saudiarabien

Debattören: Regimen i Saudiarabien representerar inte Islam eller muslimer. Deras ändamål – att skapa ett sekteristiskt krig - bör hejdas.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mostafa Mohammed är läkarstudent och läkaraktivist.

Återigen informeras vi om hur den saudiska regimen kränker de grundläggande mänskliga rättigheterna. I går publicerade ett flertal nyhetsmedier nyheten om att Saudiarabien har avrättat 47 människor, inklusive den shiamuslimska ledaren Nimr Baqir al-Nimr.

Många organisationer, bland annat Amnesty International, har talat för den saudiska befolkningens rätt till yttrandefrihet. Även muslimska organisationer både bland sunnitiska samt shiitiska rättsskolor har fördömt avrättningen av Nimr Baqir al-Nimr.

Diktatorernas önskan är att den muslimska befolkningen skall se på denna illegala avrättning som en kamp mellan shiamuslimer och sunnimuslimer, eller en maktkamp mellan olika religiösa länder för att erhålla sympatisörer samt tvinga folk att välja mellan svart och vitt.

Faktum är att det har avslöjats av många experter att regimen i Saudiarabien styrs med hjälp av den wahhabitiska ideologin, något som de har gemensamt med bland annat terrororganisationen IS.

Utöver den gemensamma wahhabitiska arven som IS och den Saudiarabiska regimen delar, så har de en gemensam sidointresse vilket är att avrätta oskyldiga människor genom halshuggningar. Saudiarabien genomförde 157 avrättningar under 2015, och redan två dagar inne i det nya året är siffran uppe på 47.

Problematiken råder inte bara inom inrikespolitiken; även inom Saudiarabiens utrikespolitik har det visats att de har haft en delaktighet i att förstärka terrororganisationer i Mellanöstern. De har gjort sig själva medskyldiga till vapenfördelning samt ekonomisk stödjande av terrororganisationer i Syrien och Irak. Detta har vidare lett till massavrättningar av specifika muslimska grupperingar samt kristna familjer som länge har blivit förföljda.

Världen måste avbryta allt samarbete med Saudiarabien. Vi kan inte längre passivt åskåda deras tyranni och tiga endast eftersom de gynnar oss politiskt eller ekonomiskt. Vi måste kunna ta en skarp ställning mot förtryck och orättvisor.

Nimr Baqir al-Nimr offrade sitt liv för att säkerställa invånarnas rätt till att få välja sina egna ledare samt sin egen frihet. Ett citat han yttrade under de pågående konflikterna var: ”Jag är övertygad om att mitt fängslande eller dödande kommer vara en drivkraft för rörelse”. Låt oss använda detta citat som drivkraft.

Det är en nödvändighet att stärka frihetens röst. Sunniter och shiiter tillsammans med den kristna minoriteten i Mellanöstern bör enas under fanan av frihet för att förgöra all form av sekterism, fiendskap och avsky som råder. Regimen i Saudiarabien representerar inte Islam eller muslimer. Deras ändamål – att skapa ett sekteristiskt krig - bör hejdas.

Mostafa Mohammed

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.