Djurens rätt tycker vi ska skippa fyrverkerierna i år.
1 av 4
Djurens rätt tycker vi ska skippa fyrverkerierna i år. - Foto: TT/Ap
Camilla Björkbom.
2 av 4
Camilla Björkbom. - Foto: Djurens Rätt
"Djurens Rätt uppmanar politikerna i Sveriges riksdag: Låt detta bli det sista nyåret som präglas av rädsla, ångest och panik hos familjedjur och vilda djur. Inför fyrverkeribegränsningar nu!".
3 av 4
"Djurens Rätt uppmanar politikerna i Sveriges riksdag: Låt detta bli det sista nyåret som präglas av rädsla, ångest och panik hos familjedjur och vilda djur. Inför fyrverkeribegränsningar nu!". - Foto: Ap
"Råkar din hund i akut chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är vita så tag omedelbart kontakt med en veterinär".
4 av 4
"Råkar din hund i akut chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är vita så tag omedelbart kontakt med en veterinär". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stoppa fyrverkerier på nyår – för djurens skull

Djurens rätt: Under nyårshelgen kommer många hundar och andra djur att fara illa på grund av fyrverkerier. Var inte en person som skrämmer andra. Gör ditt nyårsfirande djurvänligt – skippa fyrverkerierna!


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och enligt egen utsago Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

Läs mer om organisationen på deras sajt.

Följ henne på Twitter: @CamillaBjorkbom

Varje år skräms ett antal djur, främst hundar, så illa vid nyår att de aldrig återhämtar sig. Hästar, katter, kaniner, marsvin och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur skräms svårt av fyrverkerier varje år.

Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. I början av året kunde vi läsa om hästen Helge som panikslagen rusat rakt igenom elstängslet till sin hage under nyårsafton, skrämd av fyrverkerierna. Han hittades sedan i en närbelägen sjö där han gått igenom isen och drunknat.

Familjedjur såväl som vilda djur kan fly i panik eller bli chockskadade av fyrverkerier som smäller och tjuter på nyårsafton. Tack och lov kan jag konstatera att vi under senare år kunnat se en hel del positiva exempel på hur alltmer hänsyn börjar tas till djuren.

Flera kommuner har begränsat möjligheten att avfyra fyrverkerier till mellan till exempel 18.00 och 02.00 på nyårsnatten. En del kommuner har helt ställt in de kommunala fyrverkerierna. Vill kommunen ändå ha något som lyser och glittrar på himlen så är lasershower en bättre satsning. De stora butikskedjorna som City Gross, Coop, Willys och Hemköp säljer inte längre fyrverkerier av hänsyn till djur, miljö och människor.

Som privatperson kan du hjälpa djuren genom att själv skippa fyrverkerierna. Här kommer några råd om hur du tar hand om ditt djur på bästa sätt under nyår:

● Gå långa promenader med hunden dagarna innan så den är fysiskt trött när kvällen kommer.

● Aktivera och lek mycket med hunden eller katten dagarna före nyår.

● Om hunden är rädd för ljud, utsätt den inte för smällare i träningssyfte eftersom det kan förvärra rädslan.

● Stanna hemma med ditt djur. Även marsvin, kaniner och fåglar kan bli rädda.

● Att sätta på musik på radion och hänga ett skynke för fönstret kan dämpa djurets reaktion lite.

● Se till att katter hålls inomhus dagarna före nyår. Om de är ute kan de bli så rädda att de springer långt hemifrån.

● Råkar din hund i akut chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är vita så tag omedelbart kontakt med en veterinär.

Djurens Rätt vill att kommunerna inskränker möjligheterna att anordna fyrverkerier. Helst skulle vi vilja se att tiden begränsades till en timme runt tolvslaget. På sikt är det svårt att hitta argument för den fria användningen av fyrverkerier.

Under de senaste åren har flera riksdagsledamöter lämnat in motioner där de bland annat föreslår införande av begränsningar, eller förbud, för användande av fyrverkerier.

Djurens Rätt uppmanar politikerna i Sveriges riksdag: Låt detta bli det sista nyåret som präglas av rädsla, ångest och panik hos familjedjur och vilda djur. Inför fyrverkeribegränsningar nu!

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande,
Djurens Rätt

/
/
/
/
Ska du avfyra fyrverkerier på nyår?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.