1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Ap

Kan jag snälla få dansa utan att bli tafsad på?

Fanny Clausen: Det spelar ingen roll att jag klarar fler armhävningar än killarna på fystester eller att jag kan slåss och försvara mig själv. När jag går ut kommer jag ändå bli tafsad på.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fanny Clausen bor i Stockholm och jobbar med kundservice.

Att efter julafton gå ut och festa anser många vara något roligt, jag själv inkluderad. Men efter denna juldag har jag ändrat uppfattning, för det är inte kul att bli tafsad på när man står och dansar. Det är heller inte roligt när ens killkompis konstant måste byta plats med dig på dansgolvet för att undvika att en främmande man kommer fram och lägger sina händer på ställen han inte fått tillåtelse att ha dem.

Det är som att det råder en acceptans för tafsande så fort du kliver innanför dörrarna till ett disco eller en klubb. Ungefär som att när du som tjej väljer att gå ut och klubba, dansa och ha roligt så innebär det också att du måste acceptera att främmande män kan komma fram till dig och lägga sina händer på din kropp.

Dessutom måste jag räkna med att varje gång jag tar fram min mobil kan det stå någon bakom mig och kolla vem jag är. På morgonen finner jag en vänförfrågan från en okänd kille. Självklart infinner sig en obehaglig känsla av att vara förföljd, och jag tänker att om han lyckades hitta mig på Facebook, vad mer kan han då veta? Vet han var jag bor? Kan jag gå utanför dörren utan att känna mig iakttagen? Det är någonstans här jag börjar kolla igenom min profil på Facebook för att se hur mycket jag avslöjar om mig själv. Det ringer en klocka i bakhuvudet om att jag som tjej aldrig är trygg, vare sig det gäller att gå hem ensam på kvällen eller om det gäller att ta fram mobilen på klubben för att kolla läget på Facebook.

Det spelar ingen roll att jag klarar fler armhävningar än killarna på fystester eller att jag kan slåss och försvara mig själv. När jag går ut kommer jag ändå bli tafsad på. Jag kommer att behöva tänka mig för en extra gång innan jag öppnar sociala medier på min telefon, och se mig över ryggen så att ingen försöker kolla upp mitt namn, och jag kommer fortfarande inte att våga gå ensam hem på kvällen.

Det är för mig oacceptabelt att två tjejkompisar inte ska få kunna gå ut och dansa och ha en rolig kväll utan att behöva känna oro. Det är oacceptabelt att tjejer inte ska få kunna bli hur fulla de vill, utan att behöva tänkta på att hon kan bli våldtagen. Det är fullständigt orimligt att jag som tjej ska behöva ta med en killkompis som täckmantel när jag går ut.

Jag undrar vad det är som händer natten mellan julafton och juldagen. För jag tror inte att de som tafsar på klubben sitter på julafton med släkt och vänner och passar på att klämma farmor, kusin eller syster på rumpan när de ska åka hem för kvällen.

Det finns de som menar att jag ska ta på mig mindre sexiga kläder eller gå till en annan klubb för att undvika tafsande och obehagskänslan. Att jag ska dölja mig själv för att inte fresta det manliga ögat. Men egentligen ska det inte spela någon roll vad jag har på mig, hur sexigt jag dansar eller hur mycket smink jag har på dig. Min kropp är min kropp och det som är mitt rör ingen utan tillåtelse.

Fanny Clausen

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.