Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det finns ingenting som heter "Jag kan inte sluta röka"

Debattören: Nej, jag tänker säga ifrån. Jag tänker skuldbelägga dig, du som rökte under graviditeten.

Angelica Olofsson säger nej till rökning under graviditeten.

Angelica Olofsson.

"Jag tänker stå upp för barnen, tänker du?".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tänker skuldbelägga dig.

Just du, du som sitter och försvarar det här, dig tänker jag skuldbelägga.

Nu är jag trött på människor som tycker synd om sig själva och inte tänker ta ansvar för sina handlingar. Jag är trött på människor som vägrar ta kritik när den är befogad och istället för att ändra på det som anses vara fel så väljer man istället att gömma sig bakom att det är 'fel att skuldbelägga andra människor.

Nej, det är inte fel att skuldbelägga någon som uppenbart och medvetet gör fel.

Om ett barn skulle bli fysiskt eller psykiskt misshandlat så gör föräldern onekligen fel. Bara fel. Ingen skulle rättfärdiga det beteendet eller skydda den föräldern, eller någon annan för den delen. Det är aldrig ett barns fel att det blir utsatt för något slags övergrepp, aldrig.

Varför är det då förbjudet att skuldbelägga gravida kvinnor? Varför är det synd om de som inte kan ge upp cigaretter för sitt ofödda och oskyldiga barn som inte kan försvara sig själv? Det jag inte förstår är hur en endaste människa kan försvara det beteendet med den kunskap vi har om det idag.

Det finns ingenting som heter "Jag kan inte sluta röka" när det handlar om att skydda ett ofött barn. Sitt eget barn. Sitt eget kött och blod. Den enda som kan skydda det barnet är kvinnan som bär på det, och vad händer med barnet när inte ens hon gör det? Vad annat kommer man inte ge upp, eller göra, för sina barn i framtiden?

Vem ska skydda barnen när de vuxna förlorat förmågan att ta kritik och ansvar? När de förlorat förmågan att skilja rätt från fel? När ingen har rätten att säga ifrån? Vem ska försvara barnen när allt ska vara så politiskt korrekt att det till och med är synd om föräldrar som medvetet utsätter sina barn för risker och faror? Jag har så många frågor till er som försvarar det här beteendet.

Det finns till och med de människor som rättfärdigar sitt eget beteende med argument som: "Det finns de som knarkar medan de är gravida, och då är det bättre att bara röka". Det är samma sak som att säga att det är okej att ta lite kokain då det finns de som tar heroin.

Det är också som att rättfärdiga att man misshandlar barnet när man åtminstone inte våldtar det. Eller som att vara stolt över sin egen insats när barnet bara fick en liten missbildning, medan någon annans barn inte vaknat upp efter en natts sömn som följd av att man medvetet ökat riskerna för båda scenarierna.

Nej, jag tänker säga ifrån. Jag tänker skuldbelägga dig, du som rökte under graviditeten. Jag tänker se ner på dig, du som valde cigaretter framför barnet i din växande mage. Jag tänker välja ditt barn framför dig som medvetet valde att skada ditt barn. Ditt barn förtjänar bättre.

Jag tänker inte låtsas som att jag tycker att du är en bra förälder, men jag tänker hoppas av hela mitt hjärta att du blir en bra förälder när du tagit åt dig av kritiken och gjort en förändring. Jag tänker innerligt hoppas att du förstår att ditt barn förtjänar bättre varje sekund och att ditt barn är ett mirakel som du aldrig ska ta för givet.

Du är välsignad som får ta del av ditt barns uppväxt, se till att förtjäna det.

Jag tänker stå upp för barnen, tänker du?

Angelica Olofsson

Mer:

Förslaget: Förbjud tobaksköp för alla födda efter 2000