Fadde Darwich vill införa ordningsvakter på nattöppna restauranger.
1 av 3
Fadde Darwich vill införa ordningsvakter på nattöppna restauranger. - Foto: Privat/Ap
Fadde Darwich.
2 av 3
Fadde Darwich. - Foto: Privat
"Tänk om det fanns ordningsvakter på McDonalds häromnatten när en man avled av skadorna efter knivhugg".
3 av 3
"Tänk om det fanns ordningsvakter på McDonalds häromnatten när en man avled av skadorna efter knivhugg". - Foto: Ap

Fadde Darwich: Inför krav på ordningsvakter på nattöppna restauranger

Fadde Darwich: Övervakningskameror räcker inte alltid när människan är under rus. Jag vet vilken trygg känsla en uniformerad vakt ger under arbete, speciellt vid ung ålder när man inte har så mycket erfarenhet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är inte ovanligt att man efter ett arbetspass på krogen går till en närliggande nattöppen hamburgarrestaurang och äter någon/några hamburgare efter en lång och krävande arbetspass.

Det är även ett bra sätt att varva ner och prata om kvällen som varit. Att få stå och köa en bra stund innan man får maten är knappast något som går att undvika vid aktuell tidpunkt. Det går heller inte att ta miste på vad de flesta köande har gjort innan på grund av berusningstillståndet och stöket och oredan.

Inget ovanligt heller att stöta på någon man nekat inträde eller avvisat tidigare under kvällen. På en nattklubb som serverar alkohol krävs det ordningsvakter för att få bedriva verksamheten. En självklarhet tycker jag. Som det ser ut idag så skulle det inte gå att garantera säkerheten för personal och gäster om det inte finns vakter på plats.

Speciellt när det finns en del som inte vet sin begränsning när det gäller drickandet. Hur som helst, något jag märker är att nästan vid varje besök så har det varit något tjafs eller bråk i kön, i lokalen eller precis utanför.

Bråk kan börja med att någon eller några försöker tränga sig före i kön eller är allmänt jobbiga på grund av dåligt ölsinne eller något annat. Man får rycka in och sära på bråken så gott det går. Inget scenario man önskar sig när man bara vill sätta sig och äta i någorlunda lugn innan man åker hem.

Ni kan ju tänka er hur det kan sluta när andra onyktra kunder lägger sig i ett bråk och tror sig kunna lösa det!! Inget bra alla gånger. Här har de stora kedjorna ett ansvar att tänka på personalens säkerhet. Personal som oftast består av ungdomar som kanske har sitt första jobb. Ni som varit ute vet hur det ser ut.

Det blir en extra kostnad att ha uniformerade vakter de tider som det krävs. Gissar att det är ekonomin som sätter stopp för det och att dom tycker att det är polisens jobb. Jag kan inte förstå varför inte berörda myndigheter går in och kräver att ha vakter på nattöppna hamburgerrestauranger.

Vad är det som gör skillnaden när fylla och bråk är värre på nattöppna hamburgerrestauranger än nattklubbar? Med tanke på personalens säkerhet så tycker jag att det är anmärkningsvärt att Arbetsmiljöverket inte agerar hårdare. När jag ser de unga kassörskorna på till exempel McDonalds jobbar i en så otrygg miljö, så tänker jag att aldrig skulle låta mina barn jobba under dessa förutsättningar.

Övervakningskameror räcker inte alltid när människan är under rus. Jag vet vilken trygg känsla en uniformerad vakt ger under arbete, speciellt vid ung ålder när man inte har så mycket erfarenhet.

Tänk om det fanns ordningsvakter på McDonalds häromnatten när en man avled av skadorna efter knivhugg. De flesta av oss vet hur det ser ut efter att krogarna stänger och när alla ska börja röra sig hemåt eller ska ta sig till närmaste öppna matställe för att få i sig något!

För bättre allmän ordning så borde det vara krav på kameraövervakning samt bemanning med ordningsvakter för nattöppet på restauranger. Kameraövervakningen är ett bra komplement som bevis om någon inte skulle våga vittna vid en rättslig prövning.


Ordningsvakter skulle minska bråk och stök. Genom en sådan lösning så skulle polisen avlastas, och på så vis kunna koncentrera sig på andra viktigare områden där de behövs.

Om inte allmän ordning kan upprätthållas, så tycker jag inte att man ska få ha restauranger öppna. Det är inte rimligt att behöva uppleva alla dessa alltmer obehagliga scener för att man är hungrig efter jobbet. Det är ännu mindre rimligt att människor skall behöva komma till skada om det kan undvikas.

Fadde Darwich,
Vakt sedan 1982 och numera även nattklubbschef

---

Fadde Darwich vill även tipsa om detta blogginlägg han skrivit på samma ämne: https://faddesblogg.wordpress.com/2013/12/10/vakter-pa-nattoppna-restauranger/

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.