1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT

SDU: Inför ID-kontroller på badhus

SDU: Genom att införa ID­-kontroller hade badhuset i stället skickat en tydlig signal att beteendet är oacceptabelt, gett offren en chans att identifiera förövarna och polisen möjlighet att lagföra dem.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför inför man könssegregerade bassänger och badtider istället för att polisanmäla och stänga av de personer som antastar andra badgäster?

Svaret är naturligtvis: Därför att dessa personer är svåra att identifiera. Det är ett problem som skulle upphöra om man införde ID­-kontroller vid badhusen.

Eriksdalsbadet meddelade i dagarna att de har delat upp vissa bassänger mellan män och kvinnor på grund av upprepade problem med män som ofredat kvinnor sexuellt.

Genom att införa ID­-kontroller hade badhuset i stället skickat en tydlig signal att beteendet är oacceptabelt, gett offren en chans att identifiera förövarna och polisen möjlighet att lagföra dem.

På det här sättet kunde man också stänga av dem som missköter sig. Detta vore förstås en rimligare lösning än att rättfärdiga deras beteende genom att ge dem en egen bassäng att simma i.

Om jag blev antastad i simhallen skulle jag inte gå tillbaka dit förrän jag med säkerhet visste att gärningsmannen inte kommer tillbaka, jag skulle inte känna mig tryggare bara för att han plaskade i bassängen bredvid.

Om en sådan enkel sak som att legitimera sig i badhuset skulle bidra till att kvinnor kan känna en ökad trygghet tycker jag det är en självklarhet att införa det.

Dessutom undrar jag vad Eriksdalsbadets lösning egentligen kommer resultera i för de utsatta kvinnorna. Om jag blir antastad i en bassäng där både män och kvinnor får bada, får jag skylla mig själv då eftersom jag hade möjligheten att bada i en bassäng med enbart kvinnor?

Samtidigt kan man inte undgå att fråga sig själv: Hur kommer det sig att en massa män plötsligt börjat antasta kvinnor på badhus. Är detta ett problem som alltid funnits där eller är det ett kulturellt problem som kommit tack vare den ökade massinvandringen?

Vi måste våga ställa den frågan om vi vill kunna lösa problemet. Det är fullkomligt orimligt att laglydiga människor tvingas anpassa sina liv efter de kriminella.

Tyvärr är detta ett ofta förekommande mönster i ett eftergivet samhället. Vi måste förstå vilka signaler som sänds ut när man inför könssegregerade badtider.

Om en pojke antastar en flicka i klassrummet är naturligtvis inte den mest rimliga lösningen att dela upp undervisningen utefter kön ­så vad talar för att det vore en förnuftig metod när samma sak händer i våra allmänna utrymmen?

Tyvärr blir kvinnor antastade på krogen också, det är ett problem. Men är lösningen att kvinnor får befinna sig där ensamma i några timmar, eller att man avvisar och portar de personer som inte kan uppföra sig?

Linnéa Cortés,
Jämställdhetspolitisk talesperson,
Ungsvenskarna SDU

/
/
/
SDU
/
Borde ID-kontroller införas på badhus?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.