1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

Ingen ska tvingas att dö eller döda för sitt land

Olivia Erixon: Vi har till exempel lärarbrist, men ingen skulle ens tänka tanken att tvinga in unga människor på lärarutbildningen. När det kommer till att göra värnplikt är det tydligen stor skillnad.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Olivia Erixon är förbundsstyrelseledamot för Centerpartiets Ungdomsförbund.

Följ henne på Twitter: @oliviaerixon

Folk och försvars rikskonferens i Sälen pågår för fullt och nyligen kom två nya undersökningar från Aftonbladet/Inizio respektive DN/Ipsos som visade att 7/10 svenskar vill återinföra allmän värnplikt. Det är således inte helt utan grund man kan anta att diskussionen gått varm dessa dagar på konferensen.

Frågan är dock varför stödet är så brett, har det att göra med att vi är frustrerade över en dålig svensk försvarsförmåga eller tycker vi att tvång är trevligt? Jag tror på det förstnämnda. Åsikten om allmän värnplikt är en känga mot försvarsmakten som helt enkelt säger att detta duger inte. För det gör det inte.

Att kritisera svensk försvarspolitik är väl befogat, men att ropa på enkla lösningar á la “det var bättre förr” tror jag inte det minsta på.

För det första andas det väldigt mycket översitteri att staten ska besluta över unga människors sysselsättning. När man äntligen ska ta första steget ut i vuxenvärlden och lägga en grund för sin egna unika framtid ska man alltså tvingas in i ett uppdrag man inte alls valt själv. Det är både paternalistiskt och omoraliskt, men också ganska inkonsekvent.

Vi har lärarbrist, varför inte tvinga unga människor in på lärarutbildningen? Den frågan ställer sig ingen av det enkla skälet att unga ska få välja en väg de tycker om och anser sig ha potential inom. Samma borde givetvis gälla även militären.

En annan sak är att man bedrar sig enormt om man tror att tvingade människor skulle göra ett lika bra jobb som frivilliga. Vem vill du ha bredvid dig i plutonen, någon som är dedikerad och fokuserad eller någon som vantrivs och bara vill hem? Samma svar bör gälla vilka vi vill ha som försvarar vårt land.

Ett argument för allmän värnplikt jag ofta hör är att det får ungdomar att mogna snabbare. De får lära sig komma hemifrån, arbetsmoral och koka soppa. En sak de som använder denna retorik missar är att man oftast lär sig sånt på egen hand oavsett. De allra flesta vuxna har flyttat hemifrån, lärt sig arbetsmoral och att laga mat förr eller senare - lumpen eller ej.

För att återkomma till det jag inledde med om svenska försvarets problem så vill jag å det bestämdaste säga att det försvaret behöver inte är fler ofrivilliga. Försvaret behöver resurser i form av ökade försvarsanslag. Och inte nog med det, det mest effektiva sättet att säkra våra och grannländers territorium på i framtiden är att bli medlemmar i NATO.

Slutligen så måste vi ha i åtanke att militärtjänster skiljer sig från många andra yrken. Man kan tvingas döda, och man kan dö själv. Att tvinga någon till denna roll är således av en helt annan magnitud än att tvinga någon att till exempel gå klart grundskolan.

Olivia Erixon,
Förbundsstyrelseledamot CUF

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du återinföra värnplikten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.