Fredrik Paulún vill införa punktskatt på socker.
1 av 3
Fredrik Paulún vill införa punktskatt på socker. - Foto: Peter Knutson/TT
Fredrik Paulún.
2 av 3
Fredrik Paulún. - Foto: Peter Knutson
"Det blir inte heller möjligt att sälja tre stora läskflaskor (med ett innehåller på ca ett halvt kilo socker) till den ekonomiskt pressade familjen för 19,90 inför helgen".
3 av 3
"Det blir inte heller möjligt att sälja tre stora läskflaskor (med ett innehåller på ca ett halvt kilo socker) till den ekonomiskt pressade familjen för 19,90 inför helgen". - Foto: TT

Fredrik Paulún: Inför sockerskatt nu!

Fredrik Paulún: Glöm ”fettskatter”. Det är väldigt svårt att bena ut vilka fetter som verkligen är skadliga. Raffinerat socker är enklare. Finns det i en produkt blir den per automatik mer ohälsosam.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Paulún är näringsfysiolog och författare.

Besök hans webbsida.

När jag köper en flaska vin betalar jag gladeligen några tio i skatt eftersom jag vet att ett högre pris leder till en lägre konsumtion bland allmänheten och mindre skadeverkningar från överkonsumtion.

När jag till äventyrs köper starksprit blir tiorna några fler, men det är ännu mer motiverat eftersom koncentrationen av alkohol är högre och frånvaron av antioxidanter total. Även den skatten ser jag som motiverad, liksom att jag skulle få hosta upp en tobaksskatt om jag använde cigaretter eller snus.

Överkonsumtion av alla dessa punktbeskattade produkter är förödande för folkhälsan och bland sjukdomarna som ökar kan övervikt, diabetes typ 2, stroke, för tidigt åldrande och många cancerformer nämnas. Då har jag inte ens nämnt alla de sociala och psykologiska problem som ett beroende orsakar.

Nämnda punktskatter är etablerade och accepterade och därför undrar jag varför vi inte beskattar raffinerat socker på precis samma sätt? En hög konsumtion av det raffinerade sockret är precis lika farligt för hälsan som att röka några paket cigaretter om dagen eller dricka för mycket alkohol.

Glöm ”fettskatter”. Det är väldigt svårt att bena ut vilka fetter som verkligen är skadliga. Raffinerat socker är enklare. Finns det i en produkt blir den per automatik mer ohälsosam. Naturligt förekommande sockerarter som finns i spannmål, frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, honung och t om i sötningsmedel som kokossocker, rårörssocker och lönnsirap har inte alls samma negativa effekt på hälsan.

Det finns ett stort antal studier som jämfört raffinerat socker och naturligt förekommande sockerarter och det raffinerade sockret är alltid det som förlorar hälsomässigt. Här kommer mitt konkreta förslag till de politiker som verkligen vill göra något för folkhälsan:

● Inför punktskatter på: sackaros och invertsocker (raffinerat vitt socker), glukos (raffinerat druvsocker), fruktos (raffinerat fruktsocker), och ren stärkelse i sina olika former. Även mer ovanliga raffinerade sockerarter ska givetvis omfattas av skatten så inte tillverkarna börjar använda dem istället.

● Momsbefria nyttiga livsmedel som: frukt, grönsaker, nötter, frön, fullkornsprodukter och rotfrukter vilket vore ett mycket okontroversiellt beslut eftersom konsensus inom forskningen är att dessa är bra för hälsan.

Konsekvensen av detta är att plötsligt kommer den sockrade fruktdrycken i affären kosta lika mycket som hundraprocentig fruktjuice. Det blir inte heller möjligt att sälja tre stora läskflaskor (med ett innehåller på ca ett halvt kilo socker) till den ekonomiskt pressade familjen för 19,90:- inför helgen.

I stället hamnar kanske priset på det dubbla eller tredubbla och de nöjer sig med en flaska. Smågodis blir inte längre lockvaror i butikerna och det blir inte längre lönsamt för producenten att smyga ner den där teskeden socker i dina färdiga köttbullar eller makrill i tomatsås.

Lockvaror blir i stället nyttiga produkter som vi alla borde äta mer av. och om inte folkhälsotalen förbättras i Sverige efter tio års skatteväxling enligt mitt förslag lovar jag att äta upp min hatt!

Fredrik Paulún

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Borde skatt på socker införas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.