Sofia A. Hallonqvist skriver om sexuellt ofredande.
1 av 3
Sofia A. Hallonqvist skriver om sexuellt ofredande. - Foto: Privat/TT
"För har 38 fall anmälts, så finns det med största sannolikhet 38 till som inte tog steget att ringa 114 114".
2 av 3
"För har 38 fall anmälts, så finns det med största sannolikhet 38 till som inte tog steget att ringa 114 114". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sofia A. Hallonqvist.
3 av 3
Sofia A. Hallonqvist. - Foto: Privat

Det är lättare att få fast ficktjuvar än att döma någon för sexuellt ofredande

Debattören: Fallen i Kungsträdgården är nästan en parodi hur samhället ser ut idag. 38 sexualbrott anmäldes till polisen, 1 av fallen har tagits vidare till åklagare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sofia A. Hallonqvist är 18 år och läser sista året på gymnasiet med teaterinriktning.

Twitter: https://twitter.com/Hallontwist

Skolmatsalen är fylld av hungriga gymnasieungdomar. Jag ska precis ansluta mig till dem när jag hör en röst ropa: ”Snygg röv!”.

Jag fattar att han menar mig, för jag har på mig en ganska kort kjol idag, men som spontanreaktion ignorerar jag honom. Stänger av, precis som alltid. ”Men hallå, jag snackar med dig? Snygg röv!”. Killen ger sig inte och jag kan inte längre frysa ut honom.

”Ursäkta, men vad fan sa du?”.

”Vad? Du ska hålla käften, jävla hora”.

Jag önskar att det var första gången jag blev kallad hora. Jag önskar att det var första gången någon jag inte kände kommenterade på min kropp. Men mest av allt önskar jag nog att jag skulle blivit helt bestört. Men det blev jag inte.

Faktum är att jag berättade det hela som ett skämt för killen jag dejtar, bara dagen därpå. Hans spontana reaktion var: ”Men sa du inget till rektorn?”.

Och jag blev helt paff. Säga något till rektorn? Nej, varför skulle jag göra det?

I dag har vi en pågående debatt efter händelserna i Köln och Kungsträdgården. Jag och många andra tjejer kan vittna om att antastning inte är något nytt och något man utsätts för relativt ofta.

Under många år har jag predikat om att vi måste lära småkillar att sluta ta på tjejer utan deras tillstånd. Men i dag inser jag att det är omöjligt att lära dem när vi aldrig säger till auktoriteten att något är fel?

På högstadiet smiskade killarna tjejer på rumpan, vissa reagerade exemplariskt och röt ifrån, andra reagerade som jag och var bara tysta. Det är så svårt som ung tjej att veta vad som är okej och inte, för uppmärksamheten ville man ju ha, men det innebar inte att man ville bli tafsad på. Grejen är den att jag inte kan minnas en enda gång när vi faktiskt gick till rektor eller lärare.

Men ska tjejer lära sig att säga till övermakten när saker går fel så måste myndigheter och auktoriteter lära sig att lyssna på oss. När jag var 14 gick en man i 50-årsåldern förbi mig på Willys, när han gjorde det passade han också på att nypa mig på rumpan. Jag anmälde och förundersökningen lades ner direkt.

Fallen i Kungsträdgården är nästan en parodi hur samhället ser ut idag. 38 sexualbrott anmäldes till polisen, ett av fallen har tagits vidare till åklagare. Visst, vi tjejer måste stå på oss och ha mage att anmäla och säga ifrån, men myndigheter måste ta det på allvar när vi faktiskt göra det.

För har 38 fall anmälts, så finns det med största sannolikhet 38 till som inte tog steget att ringa 114 114. I dag är det lättare att få fast ficktjuvar än att döma någon för sexuellt ofredande.

Sofia A. Hallonqvist

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.