Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israels ambassadör: Aftonbladet sprider felaktigheter om Israel

- 14/01/2016, 15:05
Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, tycker att Aftonbladet målar upp en felaktig bild av Israel.

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, tycker att Aftonbladet målar upp en felaktig bild av Israel.

Privat

Israels ambassadör i Sverige: Att anklaga Israel för utomrättsliga avrättningar är oärligt. Termen används enbart för att demonisera och svartmåla Israel.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Aftonbladets ledare i går innehöll tre allvarliga fel och eftersom Aftonbladet vägrar publicera mina kommentarer gör jag det i stället här. De tre felaktigheterna är:

1. ”Israels ockupation av Palestina är orsaken till konflikten”.

Det är uppenbart att konflikten inte började med den så kallade ockupationen som inleddes 1967. Israel attackerades av flertalet arabländer både 1948 och 1967, alltså innan det var tal om någon sorts ockupation. Palestinsk terrorism mot judar inleddes dessutom ett halvt århundrade innan det var tal om någon ockupation, till och med decennier före staten Israel utropades.

Den huvudsakliga anledningen till konflikten mellan palestinier och Israel är hatet av judar och Israel. Detta är lika sant idag som det var 1948. I generationer har den Palestinska myndigheten, i skolor och genom egenkontrollerad media, indoktrinerat sitt folk i antisemitism.

Det uppskattas att antisemitismen uppgår till 90 procent i de områden som kontrolleras av den Palestinska myndigheten. Det palestinska ledarskapet i Ramallah har dessutom avvisat alla fredsförslag. Ekon från den arabiska överenskommelsen i Khartoum 1967 hörs än idag – nej till erkännande, nej till fred och nej till förhandling.

2. ”Israel är den starkaste parten” och bär därför skulden

Argumentet att Israel är den starkaste parten och därför automatiskt den som felar är ett av de mest oärliga och ytliga argument som används då konflikten mellan palestinier och Israel diskuteras. Ska de allierade skuldbeläggas för det andra världskriget bara för att de var starkare än nazisterna? Svaret är för de flesta självklart.

Judarna, som till den största delen utgör det demokratiska Israel, är en minoritet i en region dominerad av förtryck, barbari och totalitarism. Om man i Mellanöstern inte kan försvara sig själv som minoritet kommer man inte heller att överleva. Detta ser vi inte minst i de pågående folkmorden och utrensningarna av kristna, yezider och andra minoriteter i området.

Israel söker fred med alla länder, inte minst sina grannar. Israel har skrivit på fredsavtal med Egypten och Jordanien, accepterat eller föreslagit minst fem erbjudanden om att dela mark med palestinierna i utbyte mot fred. Israel är offret för den pågående palestinska aggressionen och terrorn men även ett starkt offer vilket är anledningen till att landet överlevt.

Palestinierna har konsekvent förkastat fred till förmån för aggressivitet och terror. I Gaza ser vi detta tydligare än någon annan stans och de försöker inte ens dölja det.

3. Att ”utomrättsliga avrättningar… förekommer är ingen hemlighet”.

Att anklaga Israel för utomrättsliga avrättningar är oärligt. Termen används enbart för att demonisera och svartmåla Israel. Utomrättslig avrättning betyder att det finns en planerad intention att mörda någon utan att detta föregås av rättslig prövning.

Sedan mitten av September har Israel stått inför en våg av terror, med ibland flera attacker per dag, och handlar i självförsvar för att förhindra terroristerna från att döda ännu fler. Precis som i alla andra skarpa stridssituationer eller krig begås det misstag men det betyder inte att det handlar om utomrättsliga avrättningar.

Varje misstag undersöks noggrant av det israeliska rättssystemet och om fel har begåtts tas det till domstol. Att kalla det för utomrättsliga avrättningar skapar en falsk verklighet som omöjliggör rätten till självförsvar inte bara för Israel utan även för andra länder i samma situation.

Under denna senaste terrorvåg har den Palestinska myndigheten dagligen fortsatt sprida antisemitisk och anti-israelisk propaganda och hyllat våldsdåden mot israeler. Den Palestinska myndigheten namnger skolor och gator efter terroristerna och betalar ut löner till dömda och frisläppta palestinska terrorister. Vi ser även dagligen hur de hyllar terroristerna på TV och i sociala medier.

Inte någon gång har den svenska regeringen agerat mot eller ens nämnt den Palestinska myndighetens uppvigling till våld. När svenska regeringsrepresentanter konfronteras med vad Mahmoud Abbas och hans parti Fatah egentligen säger och gör, avfärdas det som dåliga översättningar.

Det upprepande svenska mönstret att attackera Israel samtidigt som Israel är under attack är djupt problematiskt. Att svenska regeringsföreträdare och många journalister i denna situation kritiserar israeler för att de försvarar sig själva då någon vill döda dem är anmärkningsvärt.

I stället för att fokusera på det israeliska självförsvaret bör den svenska regeringen använda det inflytande den har över palestinierna för att stoppa terrorn. Om den palestinska terrorn upphör finns inte heller något behov för israeliskt självförsvar.

Isaac Bachman,
Israels ambassadör i Sverige