Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi förtjänar bättre företrädare än giriga gamar

- 16/01/2016, 11:42
Emil Skoglund är trött på giriga fackpampar.
1 av 3

Emil Skoglund är trött på giriga fackpampar.

Privat/TT

Emil Skoglund.
2 av 3

Emil Skoglund.

Privat

"Undersköterskorna kommer förmodligen leta efter andra fackliga alternativ framöver om inget förändras på riktigt".
3 av 3

"Undersköterskorna kommer förmodligen leta efter andra fackliga alternativ framöver om inget förändras på riktigt".

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Debattören: När jag arbetar som sjuksköterska står jag tillsammans med undersköterskorna. Dessa fantastiska människor utför under varje dag som natt och förtjänar ett fackförbund som från ledningens sida ser dem för just detta.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför ska samhällseliten få utnyttja oss som verkligen försöker göra samhället till det bättre varje dag? Det är en fråga som jag ställt mig själv många gånger när jag behövt hoppa över lunchen som sjuksköterska eller under tuffa insatser i räddningstjänsten.

Samtidigt är jag väldigt liberal till vad människor har för ambitioner i karriärer och jag klandrar inte dem som lyckats och får en schysst inkomst varje månad, tvärt om, det är en möjlighet jag själv också har i detta fantastiska land.

Däremot är de senaste dagarnas avslöjande vad gäller Kommunals högst ansvarigas sätt att förvalta både ekonomiska medel och förtroende hos hårt arbetande människor – något som gör mig med flera uppriktigt förbannad.

Jag är både ung och relativt oerfaren men detta har fått mig att på riktigt tappa hoppet kring äktheten hos dessa människor som besitter riktig auktoritet. Uppenbarligen har Kommunals ledning som ska representera många av de sämst betalda och hårdast arbetande människorna som kämpar för detta samhälle på riktigt glömt bort just detta. Jag blir spyfärdig av blotta tanken att höginkomsttagare tar från dessa människor för att sedan nyttja dem för egen privat vinning.

Vad som egentligen är värst av allt detta är att det finns fantastiska lokala kämpar i Kommunal och vilka på riktigt med sina äkta ambitioner sliter som djur för att förbättra både löner och arbetsvillkor.

De här individernas arbete och uppoffringar hotas nu av enskildas girighet på toppen. Jag har själv krigat många gånger för vad jag tror på, senast fick jag tillsammans med en kollega byta arbetsgivare, när vi ifrågasatte varför människor utan varken erfarenhet eller utbildning skulle gå före dem som hade detta inom räddningstjänsten?

Vi skickade även frågan till ansvariga kommunala politiker utan att ens få svar. Då fanns det däremot ett riktigt fackförbund bakom oss som struntade maktelitens arena och villkor som står vid medlemmars sida när det verkligen gäller. Ett fackförbund är medlemmarnas gemensamma röst och inte en organisation som ska fjäska och festa bland chefer och beslutsfattare.

Jag tillhör BRF, Brandmännens riksförbund, som är ett betydligt mindre fackförbund än Kommunal. Däremot är det enligt mig positivt. Det finns andra jämförbara fackförbund som till exempel ALARM som är ett fack för all ambulanspersonal och Polisförbundet. Närheten till ledningen i BRF gör att insynen och förtroendet för dessa personer är hög då de tar ansvar för sina handlingar och beslut.

För som allt är inget perfekt men toppen i BRF kan branschen och har inte blivit förstörda av den girighet och inkompetens som nu speglar Kommunals ledning. 2015 genomfördes till exempel en konflikt för Sveriges deltidsbrandmän vilket är en hotad organisation på många håll i Sverige.

BRF bad då om stöd i god tid från Kommunal men svaret blev nej. Ordförande för BRF, Peter Bergh skriver efter detta då följande: Kan det vara så att Kommunal har så stort fokus på andra frågor och till den milda grad tappat sina rötter eller vad handlar det om? Ja jag vet inte och är glad jag slipper rota i de frågorna och bara vara som vanligt och fortsätta vår mer enkla resa där vi står upp för hela branschen, alla brandmän, och naturligtvis ytterst och mest, för våra medlemmar.

Mitt första jobb var som vårdbiträde vilket var ett arbete att vara stolt över och som hjälpt mig att förstå att pengar inte är allt när det kommer att gå till sin arbetsplats. Därefter har jag både utbildat och arbetat som brandman, sjuksköterska och i dag även ledningsoperatör vid en stor räddningstjänst.

För mig har det emellertid alltid varit viktigt att medarbetare inkluderas och får möjlighet att påverka sin arbetsplats. Oftast handlar det om frågor som gör att även tredje man får en bättre service och som arbetsgivaren på sikt vinner på. På samma sätt resonerar säkerligen majoriteten av Kommunals medlemmar men frågan är om det kanske är dags att medlemmarna börjar om och startar en ny rörelse där man verkligen tar tillvara på den kraft och vilja som finns?

När jag arbetar som sjuksköterska står jag tillsammans med undersköterskorna. Dessa fantastiska människor utför under varje dag som natt och förtjänar ett fackförbund som från ledningens sida ser dem för just detta.

Undersköterskorna kommer förmodligen leta efter andra fackliga alternativ framöver om inget förändras på riktigt. Personer som arbetar inom räddningstjänsten har redan möjlighet att välja andra fackförbund och ett vanligt svar från Kommunal är då att de är större och äger kollektivavtalet för heltidsbrandmän. Ja, då är det verkligen på tiden att högst ansvariga visar vad ni går för och återgår till medlemmarna efter att ni betalat Anders Bergström närmare två miljoner kronor, suck.

Emil Skoglund

Borde Kommunals ledning avgå?