Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stoppa fackets maffiametoder nu!

- 17/01/2016, 13:21
Per Aronsson skriver om facket.
1 av 3

Per Aronsson skriver om facket.

Privat/Ronald Zak

Per Aronsson.
2 av 3

Per Aronsson.

Privat

"Men vad den här debatten handlar om är att uppmana till reflektion".
3 av 3

"Men vad den här debatten handlar om är att uppmana till reflektion".

Ronald Zak

Liberala studenter: Är det att agera i arbetstagarnas bästa intresse när ni bedriver gemena maffiafasoner mot svenska småföretagare, som inte dansar efter just er pipa, och som riskerar att göra människor arbetslösa?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den tolfte januari utlyste Livsmedelsarbetareförbundet en blockad mot Baka stenugnsbageri i Göteborg. Anledningen var att Baka stenugnsbageri hade tecknat ett kollektivavtal med Hotell och Restaurang, då flera av de anställda var kafépersonal.

Att teckna kollektivavtal med ett konkurrerande fackförbund var inte acceptabelt, och efter hot om ytterligare åtgärder från Livsmedelsarbetareförbundet tvingades Baka stenugnsbageri till slut att skriva under ett nytt kollektivavtal. Kort därefter upplöstes blockaden.

Liberala studenter anser att Livsmedelsarbetareförbundets blockad mot Baka stenugnsbageri är förkastlig. Stridsåtgärder mot privata näringsidkare är något som endast bör tillgripas vid extraordinära omständigheter och där mycket goda skäl föreligger.

Både omständigheterna och skälen till blockaden går att ifrågasätta eftersom ett kollektivavtal redan var på plats med ett annat fackförbund.

Är Livsmedelsarbetareförbundet verkligen så desperata efter fler kollektivavtal att de är villiga att potentiellt ruinera en småföretagare bara för att demonstrera sin makt och för att få till ytterligare ett kollektivavtal?

Tyvärr är det inte första gången som Livsmedelsarbetareförbundet har ägnat sig åt den här typen av verksamhet. Paus bageri i Västerhaninge Centrum och Ingeborgs Bageri i Linköping är två andra företag som har råkat ut för liknande blockader. Att de som säger emot skräms till tystnad och lydnad verkar vara ett återkommande tema i Livsmedelsarbetareförbundets arbetssätt.

Fasonerna mot Baka stenugnsbageri är inte väsensskilda det som av den organiserade brottsligheten kallas för beskyddarverksamhet. När den organiserade brottsligheten erbjuder sitt ”skydd”, så är du säker så länge du spelar med. Så länge du betalar och gör som de säger så har du ingenting att frukta.

Men om du får nog, då görs livet surt för dig tills du ändrar dig eller går i konkurs. Livsmedelsarbetareförbundet verkar ha tagit inspiration från detta arbetssätt; så länge du skriver under just vårt kollektivavtal så har du inget att frukta.

Den här debatten handlar inte om att diskutera fackens vara eller inte vara på svensk arbetsmarknad.

Lagen om medbestämmande i arbetslivet talar klarspråk: Föreningsrätten innefattar rätten för arbetstagare och arbetsgivare att tillhöra arbetsgivar- eller arbetstagarorganisationer och att föreningsrätten skall lämnas okränkt. Den handlar inte heller om rättigheten att tillgripa stridsåtgärder som är grundlagsskyddad under regeringsformen.

Men vad den här debatten handlar om är att uppmana till reflektion. Livsmedelsarbetareförbundet måste, precis som alla andra fackförbund som ägnar sig åt liknande verksamheter, ställa sig följande fråga:

Är det att agera i arbetstagarnas bästa intresse när ni bedriver gemena maffiafasoner mot svenska småföretagare, som inte dansar efter just er pipa, och som riskerar att göra människor arbetslösa?

Per Aronsson,
Ledamot Liberala studenters riksstyrelse