Per Aronsson skriver om facket.
1 av 3
Per Aronsson skriver om facket. - Foto: Privat/Ronald Zak
Per Aronsson.
2 av 3
Per Aronsson. - Foto: Privat
"Men vad den här debatten handlar om är att uppmana till reflektion".
3 av 3
"Men vad den här debatten handlar om är att uppmana till reflektion". - Foto: Ronald Zak

Stoppa fackets maffiametoder nu!

Liberala studenter: Är det att agera i arbetstagarnas bästa intresse när ni bedriver gemena maffiafasoner mot svenska småföretagare, som inte dansar efter just er pipa, och som riskerar att göra människor arbetslösa?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den tolfte januari utlyste Livsmedelsarbetareförbundet en blockad mot Baka stenugnsbageri i Göteborg. Anledningen var att Baka stenugnsbageri hade tecknat ett kollektivavtal med Hotell och Restaurang, då flera av de anställda var kafépersonal.

Att teckna kollektivavtal med ett konkurrerande fackförbund var inte acceptabelt, och efter hot om ytterligare åtgärder från Livsmedelsarbetareförbundet tvingades Baka stenugnsbageri till slut att skriva under ett nytt kollektivavtal. Kort därefter upplöstes blockaden.

Liberala studenter anser att Livsmedelsarbetareförbundets blockad mot Baka stenugnsbageri är förkastlig. Stridsåtgärder mot privata näringsidkare är något som endast bör tillgripas vid extraordinära omständigheter och där mycket goda skäl föreligger.

Både omständigheterna och skälen till blockaden går att ifrågasätta eftersom ett kollektivavtal redan var på plats med ett annat fackförbund.

Är Livsmedelsarbetareförbundet verkligen så desperata efter fler kollektivavtal att de är villiga att potentiellt ruinera en småföretagare bara för att demonstrera sin makt och för att få till ytterligare ett kollektivavtal?

Tyvärr är det inte första gången som Livsmedelsarbetareförbundet har ägnat sig åt den här typen av verksamhet. Paus bageri i Västerhaninge Centrum och Ingeborgs Bageri i Linköping är två andra företag som har råkat ut för liknande blockader. Att de som säger emot skräms till tystnad och lydnad verkar vara ett återkommande tema i Livsmedelsarbetareförbundets arbetssätt.

Fasonerna mot Baka stenugnsbageri är inte väsensskilda det som av den organiserade brottsligheten kallas för beskyddarverksamhet. När den organiserade brottsligheten erbjuder sitt ”skydd”, så är du säker så länge du spelar med. Så länge du betalar och gör som de säger så har du ingenting att frukta.

Men om du får nog, då görs livet surt för dig tills du ändrar dig eller går i konkurs. Livsmedelsarbetareförbundet verkar ha tagit inspiration från detta arbetssätt; så länge du skriver under just vårt kollektivavtal så har du inget att frukta.

Den här debatten handlar inte om att diskutera fackens vara eller inte vara på svensk arbetsmarknad.

Lagen om medbestämmande i arbetslivet talar klarspråk: Föreningsrätten innefattar rätten för arbetstagare och arbetsgivare att tillhöra arbetsgivar- eller arbetstagarorganisationer och att föreningsrätten skall lämnas okränkt. Den handlar inte heller om rättigheten att tillgripa stridsåtgärder som är grundlagsskyddad under regeringsformen.

Men vad den här debatten handlar om är att uppmana till reflektion. Livsmedelsarbetareförbundet måste, precis som alla andra fackförbund som ägnar sig åt liknande verksamheter, ställa sig följande fråga:

Är det att agera i arbetstagarnas bästa intresse när ni bedriver gemena maffiafasoner mot svenska småföretagare, som inte dansar efter just er pipa, och som riskerar att göra människor arbetslösa?

Per Aronsson,
Ledamot Liberala studenters riksstyrelse

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.