Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Facket fuckar folket

- 20/01/2016, 13:59
1 av 5

Faksimil/TT

2 av 5

Privat

3 av 5

Privat

4 av 5

Faksimil

5 av 5

Maja Suslin/TT

Debattörerna: Kommunal har glömt bort sin ledstjärna att vara som Robin Hood, och har i stället blivit Sheriffen av Nottingham som tar från sina medlemmar och ger till fackpampar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fackförbunden grundades på Robin Hoods filosofi - ta från de rika och ge till de fattiga. Nu visar Aftonbladets granskning att LO-facket Kommunal i stället är Sheriffen av Nottingham som tar från sina medlemmar och ger till ledningen. Aftonbladets granskning av fackförbundet kommunal bevisar det som CUF länge sagt, att fackens har sluppit undan granskning och kritik allt för länge.

Facken har länge varit några av Sveriges mäktigaste organisationer, så länge att de skapat sin egen “adel”. Topparna i många fack har inkomster och förmåner som är långt bättre än många näringslivstoppars. Deras villkor liknar inte på något sätt sina medlemmars villkor. LO-fack som kommunal pratar om att minska lönerna för de högavlönade och minska klyftorna på arbetsplatsen, men själva lever de efter en helt annan filosofi.

Samtidigt som medlemmarna matas med retorik om solidaritet och gemensam kamp så gottar sig deras toppar i en värld där en lyxmiddag kan kosta mer än ett vårdbiträde har att leva på en vanlig månad.

Fackens problem ligger inte bara hos topparna. Livsmedelsfacket har till exempel drivit ett korståg för att tvinga på småföretagare deras kollektivavtal, även om restaurangerna och bagerierna det rör sig om redan har bra arbetsvillkor, eller till och med kollektivavtal med andra fack.

Just nu försöker de blockera Baka Stenungsbageri i Göteborg, som har sina avtal med Hotell- och restaurangfacket och i Stockholm hotade de till sig ett avtal med Paus Bagarstuga. Sammantaget målar det upp en bild av en fackkultur som inte har något med Robin Hood att göra. För att behålla sin maktposition på arbetsmarknaden är det många fackförbund som tar ifrån de fattiga och trampar på vanliga människor.

Man kan fråga sig hur ett fack kan representera sina medlemmar ordentligt, när fackets egna företrädare lever i en värld så långt ifrån vanligt folk. Flera fack fuckar sina medlemmar, i stället för att representera dem på bästa sätt.

Många känner sig tvungna att bli medlemmar i ett fackförbund för att inte hamna utanför på sin arbetsplats. De betalar in pengar för att facken ska stå upp för deras rättigheter, men i ett av Sveriges största fackförbund, Kommunal, kan pengarna också brännas på lyxmiddagar och strippor i Stockholm. Om fackens företrädare inte kan representera sina medlemmar bättre så är det dags att ge medlemmarna större möjligheter att företräda sig själva.

Nu kommer stora delar av regeringen och självaste statsministern från fackadeln. I regering ska de inte bara representera fackmedlemmar, utan hela svenska folket och hittills har de inte lyckats alls, det verkar som att fackrörelsen är bättre på att samla makt än på att utbilda ledare. CUF fruktar att regeringen kommer att försvara fackförbundens makt i stället för att försvara arbetstagarna. Sverige behöver en regering som tar ställning mot maktmissbruk, även när det kommer från fackligt håll, Sverige behöver en Alliansregering.

Jonny Cato Hansson,
1:e vice förbundsordförande CUF

Anderas Kent Eriksson,
Förbundsstyrelseledamot CUF

Fuckar facket folket?