Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du har svikit de mest förtryckta, Margot Wallström

- 27/01/2016, 09:53
Liberala ungdomsförbundet vill erkänna Västsahara.
1 av 3

Liberala ungdomsförbundet vill erkänna Västsahara.

TT NYHETSBYRÅN

Christoffer Karlsson, Förbundsstyrelseledamot, Liberala ungdomsförbundet​.
2 av 3

Christoffer Karlsson, Förbundsstyrelseledamot, Liberala ungdomsförbundet​.

Privat

Hanna Linnéa Karlsson, Utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet.
3 av 3

Hanna Linnéa Karlsson, Utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet.

Privat

LUF: Liberala ungdomsförbundet ställer sig nu frågan varför regeringen trots att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har sagt sig vara för ett fritt Västsahara inte agerar för ett erkännande.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 15 januari meddelade Margot Wallström och Sveriges regering att Sverige inte kommer erkänna Västsahara som en självständig stat.

Västsahara är ett av de 17 länder i världen som Förenta Nationerna har med på sin lista över avkoloniseringsländer, länder som fortfarande befinner sig under ockupationsmakt.

På den listan har landet varit med sedan 1963, då Spanien ockuperade området. I dag har det gått nästan precis 40 år sedan Spanien lämnade Västsahara i februari 1976, trots det är Västsahara fortfarande kvar på listan. De har istället hamnat under Marockos ockupationstyre.

Redan för flera år sedan arbetade Liberala ungdomsförbundets utrikespolitiska arbetsgrupp för att Sverige borde ta ställning emot handelsavtal mellan EU och Marocko där handel med varor från ockuperad mark tilläts. Vi var därför glada när EU-domstolen beslutade att Marocko inte längre fick sälja produkter från ockuperade Västsahara till EU.

Vi var kanske naiva men vi blev förvånade när vi fick läsa i tidningen att Wallström hade uppmanat EU-nämnden att överklaga beslutet i EU-domstolen, och därmed tillåta fortsatt försäljning av produkter från ockuperad mark.

Wallström och regeringen har tidigare under sin regeringsperiod erkänt Palestina som en självständig stat, något som inte var ett helt okontroversiellt beslut. Att däremot erkänna Västsahara som en självständig stat, som är något som det finns stöd för på båda sidor av blockgränsen har de nu alltså valt att inte göra.

Regeringen är helt enkelt inkonsekvent. Saharawiterna lider under ett långt värre förtryck än Palestinierna. De berövas på alla naturresurser, bland annat fisken. Fisk som istället fiskas upp av spanska fiskeflottor efter avtal med Marocko. Ett fiske som dessutom är kraftigt subventionerat av EU.

Borde inte Sverige agera ansvarsfullt i detta läge? Det minsta man kunde ha begärt är att Margot Wallström inte ska göra raka motsatsen mot vad som förväntas.

Liberala ungdomsförbundet ställer sig nu frågan varför regeringen trots att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har sagt sig vara för ett fritt Västsahara inte agerar för ett erkännande. Är en plats i FNs säkerhetsråd viktigare än ett ockuperat folk för Margot Wallström och regeringen?

Hanna Linnéa Karlsson,
Utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Christoffer Karlsson,
Förbundsstyrelseledamot, Liberala ungdomsförbundet