Torsdag 15 Apr
Stockholm

Öppet brev till dig som nyss kommit till Sverige: Du är välkommen

Johanna Sjögren Staf välkomnar flyktingarna.
1 av 3
Johanna Sjögren Staf välkomnar flyktingarna. Foto: Privat/TT
Johanna Sjögren Staf.
2 av 3
Johanna Sjögren Staf. Foto: Privat
"Välkommen till Sverige, du".
3 av 3
"Välkommen till Sverige, du". Foto: TT

Debattören: Jag hoppas att vi kan göra oss förstådda, att vi kan trygga dig och bära dig, se dig och stärka dig, samsas med dig och behöva dig, lära av dig och förklara.

Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johanna Sjögren Staf jobbar på ett asylboende för ensamkommande.

Välkommen till Sverige. Vi har rapsgula fält, vajandes i sommarvinden. Till synes eviga för ett ungt öga som ditt. Blå hav, med vågor som piskar när det blåser, och om vattnet träffar munnen kommer det att smaka salt. Inte farligt salt, inte farligt vatten, bara salt.

Välkommen till Sverige, till våra djupa skogar, det enda stället i världen där man, om det regnat och är stilla, faktiskt kan känna, lukta, andas doften grönt.

Välkommen till Sverige, där man om vintern kan låta skidan skära genom nysnö, göra snöänglar på öppna fält under en tyst stjärnhimmel och höra ingenting annat än skallet från grannens gråhund.

Men kanske blir det inte ditt Sverige, just detta, du fina, ängsliga pojke. Kanske och ganska troligt, kommer du aldrig, under hela din livstid, att ligga på ett öppet fält, i ett Sverige som tycker att du ska ligga just där, och göra snöänglar.

Kanske kommer du aldrig att stå mot en klippa, längst ut på kanten och känna storheten från havet, där du känner att du är liten, så liten, men ändå trygg.

Pojke, nya, rädda du, kanske kommer du aldrig, antagligen kommer du aldrig att gömma dig i rapsen. Om de säger stanna, så kommer vinden blåsa ditt ansikte från balkongen, och betongen blir din raps. Pojke, lilla man, betongen blir din skog.

Välkommen till Sverige, fina du.

Du får en plats i en skola, mycket olik den du en gång gick i.

Du kommer att få skäll, för att du inte följer reglerna, dem du inte kan och inte förstår.

Du kommer att testa gränserna, och de är böjbara, tänjbara, men när du går över dem, får du själv ta ansvar.

Betongen mellan skolan, och din trappuppgång blir det storslagna i Sverige för dig. Välkommen till Sverige, där ljuset mitt i sommaren aldrig försvinner, och där man i din ålder får spela fotboll fastän det nästan är natt, för så länge det är ljust så är ingenting farligt.

Du kommer att spela ibland. I fel skor. I inget lag. Men du kommer att spela, och du gör det bra. Så spela pojke, i ditt nya land, för fotboll kan tala alla språk.

Välkommen till Sverige, du som inte kan simma, som inte kan tala ännu, så som vi gör, som inte kan reglerna och koderna, som inte har kläderna, som inte känner igen dofterna, som skräms av havet och lugnas av skogarna.

Verkligen välkommen hit. Jag hoppas att vi kan göra oss förstådda, att vi kan trygga dig och bära dig, se dig och stärka dig, samsas med
dig och behöva dig, lära av dig och förklara. Välkommen till Sverige, du.

Johanna Sjögren Staf

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela