1 av 3
- Foto: Privat/Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

Hur kan vi leva med vetskapen att äldre tvingas dö ensamma?

Debattörerna: Vi värnar om våra äldre och förespråkar därför resurser som motsvarar den efterfrågan som finns inom äldreomsorgen. Service och boendeplatser ska alltid finnas tillgängligt för de äldre som behöver det.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige ligger i topp när det kommer till att beskatta sin befolkning. Ett högt skattetryck är nödvändigt för att hålla den stora välfärdsapparaten vid liv. Efter ett helt arbetsliv i Sverige, från tonåren till pensionsålder, bör man därför kunna ta en värdig äldrevård för givet när ålderns höst tar in sin fulla rätt.

Tyvärr är det så i dagens Sverige att den som arbetat och betalat skatt hela sitt liv inte kan skörda frukterna av sitt hårda arbete. Situationen för många av våra gamla är inte bara ohållbar utan även förnedrande.

SVT släppte i tisdags en dokumentär som visar hur äldre i behov av äldreomsorg nekas plats på äldreboende på grund av platsbrist. Trots att Sveriges äldre blivit fler, har det under 2000-talet försvunnit 32 000 platser inom äldreomsorgen, vilket motsvarar en fjärdedel av landets samtliga platser. Detta svek borde leda till starkare reaktioner i samhället. Frånvaron av dessa reaktioner är ett symptom på att de som drabbas hårdast har den svagaste rösten i samhället.

Ont om personal, brist på tid, undermålig kost och framförallt platsbrist är problem som enkelt kan lösas med utökade resurser. Dessa problem har uppstått till följd av att alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna systematiskt har kompromissat och skurit ner på hela välfärden, inte minst äldreomsorgen.

Det är ironiskt att Sverige som självutnämnd humanitär stormakt sviker dem absolut svagaste i samhället som dessutom, under längst tid, har dragit det största lasset till skattkassan.

Ungsvenskarna SDU vill prioritera annorlunda än dagens styrande politiker. Vi värnar om våra äldre och förespråkar därför resurser som motsvarar den efterfrågan som finns inom äldreomsorgen. Service och boendeplatser ska alltid finnas tillgängligt för de äldre som behöver det.

Vi tolererar inte att äldre dör ensamma, slutar sina liv i social isolering eller att människor känner stark oro för att bli gamla på grund av brister inom äldreomsorgen. De äldre i Sverige förtjänar att få tillgång till världens bästa äldreomsorg.

Rebecca Lago,
Socialpolitisk talesperson för Ungsvenskarna SDU

Anton Olsson,
Socialpolitiska utskottet för Ungsvenskarna SDU
/
SDU
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.