1 av 4
- Foto: Privat/TT
2 av 4
- Foto: AP
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Max Sjöberg: Här är 5 andra grejer sossarna kan förbjuda

Det finns kort och gott massor med faror därute som vi ungdomar kan bli lurade av, och som Socialdemokraterna borde skydda oss från.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Har ni också märkt att saker och ting har varit lite för roliga på sistone? Att människor har fått fatta lite för mycket egna beslut om hur de vill leva sina liv, hur de vill behandla sina kroppar och vad de vill göra på sin fritid?

Inte? Det tycker i alla fall socialdemokraterna. På deras ungdomsförbunds kongress i augusti förra året bestämde de sig för att de ville förbjuda all kommersiell porr, då de verkade tycka att folk ägnade sig åt för mycket syndiga snuskigheter i aftonlampans sken.

Moderpartiet har (ännu) inte nappat på den idén, men de har lyckligtvis hittat ett annat område i människors privatliv att ge sig på - de smaksatta cigaretterna.

I går lade nämligen folkhälsominister Gabriel Wikström fram förslaget att förbjuda smaksatta cigaretter, vilket skulle innebära slutet för bland annat mentholcigaretter.

Som argument används att det främst är unga som röker smaksatta cigg, och att "om vi ska kunna möjliggöra för alla människor att leva långa och friska liv så måste vi göra mer och tänka nytt."

Frågan man ställer sig när man läser förslaget är - hur dumma tror Socialdemokraterna att vi unga är?

För det första påstår han att han vill möjliggöra för alla att leva långa och friska liv. Har han helt missat att det redan i dag är möjligt att inte röka?

Det har i alla fall inte vi unga. Vi vet mycket väl att rökning kan vara skadligt för hälsan (precis som öl, chips, glass, att åka inlines utan knäskydd och att gå utan mössa fast det är kallt ute), men många av oss tycker ändå att det kan vara trevligt att röka en cigarett ibland. Medan andra av oss låter bli.

Att röka en cigarett är ett aktivt val - inget vi gör för att vi är för dumma för att veta vårt eget bästa.

För det andra: "Jag började röka för att det är så gott med cigaretter med mentholsmak. Godare än menthol-godis faktiskt". Har ni hört den meningen någon gång? Inte jag heller. Folk börjar inte röka för att de älskar smaken, utan för att de gillar känslan de får av nikotinet.

Men för all del. Om nu Socialdemokraterna tror att vi unga låter oss luras av smaktillsatser och annat är det ju onödigt att bara nöja sig med tobak, när det finns så många andra skadliga saker att skydda oss emot. Här är fem förslag till socialdemokraterna:

Förbjud smaksatt sprit

Alkohol är beroendeframkallande, ökar risken för våldsbrott, kan leda till att du säger dumma saker till din chef eller du slösar bort hela studiebidraget på en kväll och beräknas dessutom orsaka 6% av alla dödsfall i världen.

Alkohol är jättefarligt. Ändå tillåts det säljas i massor av goda smaker. Många kan luras att ta en whisky efter maten, en öl i solen eller ett glas vin till räkorna för den goda smakens skull utan att vara medvetna om hur skadligt alkohol är. Därför borde all smaksatt alkohol förbjuda. Sprit ska smaka som brännvinet gjorde på 1800-talet, så att inte vi unga vilseleds att dricka bara för att det är gott

Förbjud smaksatt kaffe

Koffein är inte alls bra. Det stör sömnen och kan leda till uttorkning, yrsel och svettningar. Ändå tillåts kaffe säljas i de mest förrädiska former. Kaffe latte med ett gulligt mönster i skummet, trendigt rawfood-kaffe eller take away-kaffe från Starbucks.

Detta är givetvis en farlig utveckling, som kan få oss unga att dricka kaffe utan att tänka oss för. En idé kan vara att förbjuda allt kaffe som inte är vanligt bryggkaffe. Duger det åt grabbarna på Volvo så duger det väl åt oss?

Förbjud fett som smakar gott

Fett är väldigt ohälsosamt och leder till övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och höjt blodtryck. Allt fler människor dör varje år till följd av detta.

Ändå tillåts fett smygas ner i diverse produkter som chips, choklad och såser. Fullkomligt oacceptabelt. Fett borde rimligen bara få säljas i ren form, för att inte vi unga ska luras att konsumera det i onödan.

Förbjud onödigt våld i filmer

Den syndiga livsstil vi ungdomar har yttrar sig såklart inte bara i mat och dryck. Även våld i filmer är något socialdemokraterna borde bekämpa mer aktivt. Till exempel går det i dag inte att avnjuta den fantastiska Star Wars-berättelsen utan att få se en massa onödiga slagsmål.

Socialdemokratisk lösning? Klipp bort alla lightsaber-dueller och släpp dem på en separat dvd, så att vi unga inte luras att se en massa våld när vi egentligen bara vill följa Lukes jakt efter sin far.

Förbjud kondomer som inte smakar kondom

En annan del i ungdomars liv som moralister brukar ha synpunkter på är vår liberala inställning till sex. I alla tider har det klagat på ungdomars lössläppthet, och det är såklart något socialdemokraterna borde motarbeta.

I dag säljs bland annat kondomer med smak av bubbelgum och varm choklad - en inte alltför vågad gissning är att det främst är unga som konsumerar dessa. Det borde givetvis stoppas. Att hålla på och ha sex går väl det an, men inte kan man väl tillåta att det uppmuntras med skojiga smaker? Unga kan vilseledas!

Det finns kort och gott massor med faror därute som vi ungdomar kan bli lurade av, och som Socialdemokraterna borde skydda oss från. Eller låta bli.

De skulle också kunna lita på att ungdomar är smartare än att de låter sig luras av smaker på cigaretter, och inse att vi borde respektera människors val att röka fast det kan ha negativa effekter för hälsan.

Eller att skippa mössan en kall dag för att inte förstöra en cool frisyr. Eller äta godis innan maten fast det är dåligt för aptiten. Eller dricka jättemånga öl och dansa tills solen går upp fast det kanske gör att man pluggar lite sämre dagen därpå.

Allt som är skadligt går inte att lagstifta bort, och när man ger folk rätten att välja själva så måste de även få välja saker som folkhälsoministern inte tycker om. Det har vi unga förstått för länge sedan, och det är hög tid att även socialdemokraterna gör det.

Max Sjöberg,
Ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst och 23-årig feströkare av mentholcigaretter

/
/
/
Luf
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.