1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT

Det är tydligen alltid männens eller invandrarnas fel

Debattören: Tittar vi på debatten kring övergreppen i bland annat Köln och Kungsträdgården ser vi några bra exempel på detta. Det verkar som att båda sidor förlitat sig på strukturella förklaringar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alva Cedergren är 18 år gammal.

Hon läser sista terminen Estetik och media på Sundstagymnasiet och sitter med i Karlstads ungdomsfullmäktige.

Jag har två olika kompisgäng. När vi ska träffas en fredagkväll går det i regel lite olika till. I det ena gänget delar vi på eventuella matkostnader, i det andra är det den som bjuder in som står för finansiering av livsmedel.

I stället så köper vi gäster med en symbolisk gåva. En ask choklad, en liten bukett blommor eller något gott te. Man skulle kunna säga att det utvecklats olika små kulturer. Olika normer, klädkoder och tankar i de två grupperna.

Jag har under åren berättat för båda gängen hur de andra gör. Gänget som inte gav gåvor tyckte det lät som ett dumt slöseri med pengar. Vad tusan ska man göra med tulpaner, tänker de.

Medan jag och de andra tycker det är ett fint sätt att visa uppskattning på. Vissa drar det långt och påstår att det är rent hyfs. Man ska aldrig komma tomhänt. Kort och gott, båda parter kritiserar varandra. Det finns absolut ingen fientlighet, bara ifrågasättandet av handlingar.

Det inte är lätt alla gånger att säga varför saker är som de är. Jag vet inte varför vi gör så olika, ärligt talat. Men vi gör ändå det. Det är en naturlig strävan vi har att försöka se saker i ett tydlig orsak verkan-samband. Ni kanske sitter och uppfinner en korrelation i detta nu ”Kompisgrupperna har olika socioekonomiska bakgrunder, olika uppfostran”.

Men det behöver inte vara sant. Då har man bara slarvigt använt sig av ett utbrett analysredskap, men saknat allt vad belägg heter. Det blir riktigt spännande när man systematiskt använder sig av samma slags förklaringsmodell. Förlitar sig på en ideologi som får förse en med alla svar.

Problemet uppstår när man svarar på en enskild fråga genom att använda sitt ideologifacit. Då har man oftast missat situationens alla unika egenskaper. Dessutom har ideologin gjort massvis med antaganden som inte alla andra nödvändigtvis hängt med på.

Tittar vi på debatten kring övergreppen i bland annat Köln och Kungsträdgården ser vi några bra exempel på detta. Det verkar som att båda sidor förlitat sig på strukturella förklaringar.

När jag exemplifierar detta riskerar jag att bli lite krass, men så var även debatten. Antingen så låter det såhär ”HAH! Vi sa ju att det skulle bli så om vi tog hit en massa invandrare!”, eller lite såhär: ”Det är ju precis det här vi försökt säga sedan trettonhundratalet! Män gör ju så!”.

Antingen är det machokulturen eller ”invandrarkulturens” fel. Men kulturer kan existera på en liten nivå, varje rutten gammal yoghurt har en. Mina olika kompisgäng har dem. Så varför måste vi ha så svepande förklaringar på komplexa företeelser?

Alva Cedergren

/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.