Läkare: Vi måste höja undersköterskornas löner – det är dags nu

- 01/02/2016, 16:19 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Läkaren Ahmed Al-Wandi: Undersköterskornas lön måste öka med mer än 3500 kr efter 40 år i tjänst, om vi ska kunna täcka upp behovet. För om vi inte betalar med våra pengar, kommer vi snart att få betala med vår hälsa.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I år är det 10 år sedan jag började på gymnasiet, en omvälvande upplevelse jag minns klart. När jag kom in i skolbyggnaden för första gången kände jag en stark odör av vilsenhet, nervositet och ovisshet. Konstigt vore annat med tanke på att man som 16-åring just påbörjat en treårig resa som kommer att lägga grunden för resten av ens vuxna liv. För vem vet då hur man vill att livet ska se ut 20 år fram i tiden?

Svar: Jag!

Där trodde ni kanske att det var en retorisk fråga, men icke. Redan från första dagen var siktet inställt på att ta studenten med maxsnitt så att jag skulle kunna komma in på Läkarprogrammet.

Efter en treårig emotionell berg-och-dal-bana lyckades jag till slut nå det målet. Om vi snabbspolar förbi ett par år av själaslukande studier av cellbiologi (som allvarligt fick mig att överväga att hoppa av) och inprogrammering av diverse diagnoser så var det äntligen dags att få börja jobba på riktigt. Det var lite som att börja på gymnasiet igen, det fanns en vilsenhet och nervositet. Men likt då, visste jag vad jag skulle göra. Vi hade gått igenom vilka prover man skulle beställa och hur man tolka svaren från dessa.

Men vi hade inte gått igenom processen från det att man beställer något till det att man får ett svar. Vi pratade inte om den svårstuckne patienten, eller om patienten som inte kunde eller ville lämna ett urinprov, eller någon av de andra situationerna som kunde försvåra att vi fick vårt svar, som vi sedan skulle utföra en briljant analys på. Men fungerar inte undersöknings- och provtagningsprocessen så kan vi inte utföra några analyser. För att vi, ska kunna göra våra teoretiska under möjliga i praktiken är vi beroende av hela laget, och i det senare fallet av undersköterskorna.

TV-serier som House späder på bilden av den oberoende stjärndoktorn. Men även i denna orealistiska serie hade inte alla snilleblixtar från House varit möjliga om inte hans team hade brutit sig in i patienternas bostäder och samlat provmaterial, som sedan ett lab analyserade innan House kunde sätta ihop alla pusselbitar.

Hans team består dock bara av läkare. Vilka som ser till så att patienterna får mat, sköts om hygieniskt, får sina mediciner och att de har ett emotionellt bollplank (det vill säga alla de där sakerna som möjliggör medicinsk vård) är högst oklart.

Även i verkligheten kommer det vara oklart vilka som kommer att sköta detta. Enligt en prognos från SCB kommer det år 2035 nämligen att saknas 160 000 vård- och omsorgsutbildade.

De dåliga arbetstiderna, och den låga ingångslönen, med en följande usel löneprognos lär inte göra fler 16-åringar som precis börjat gymnasiet, sugna på att utbilda sig till undersköterska. Även om pengar inte ska vara drivkraften så bör man efter 40 år som undersköterska öka sin lön med mer än 3500 kr (sök på undersköterska och titta på skillnaden mellan 18-24, jämfört med 40-64 så är det 3500 kr i genomsnitt).

Stryk ”bör” från föregående mening och ändra det till ”måste”. Undersköterskornas lön måste öka med mer än 3500 kr efter 40 år i tjänst, om vi ska kunna täcka upp behovet. För om vi inte betalar med våra pengar, kommer vi snart att få betala med vår hälsa.

Ahmed Al-Wandi,
Läkare

--

Det här är den första delen i kampanjen om undersköterskornas löner. Läs del två här: Undersköterska: Jag vill känna mig behövd – inte överkörd

Borde undersköterskornas löner höjas?