Tisdag 24 Maj
Stockholm

Ekologiskt i all ära – men var försvann miljötänket?

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Hanna Fors: Ekologiskt och miljövänligt är dock två uttryck som i dag blandats ihop, trots att de skiljer sig åt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Hanna Fors är 21 år gammal och arbetar som skidinstruktör.

Ekologiskt hit och ekologiskt dit. Ekologiskt är bra. Punkt slut. Men ekologiskt är inte heller fulländat, ekologiskt är inte helt genomtänkt. Ekologiskt är en prima början på ett humant produktionssätt som tyvärr genererar i en hel drös med förödande konsekvenser för miljön. Konsekvenser vi aldrig pratar om.

Att handla ekologiskt är inte bara ett sätt att visa omtanke och omsorg för den jord vi lever på och brukar, det är även hypermodernt. Modernt i den grad att det icke är försvarbart att välja bort det.

Det är just därför det intresserar mig extra mycket att försöka förstår varför de negativa aspekterna i ekologiskt produktion försummas, kanske just för att de är negativa? För att vi inte vill se dem? För att vi inte är medvetna om dem? Eller för att vi vill kunna fortsätta att stolt handla ekologiskt utan att se bristerna?

För mig slinker det alltid ner någon ekologiskt produkt i krogen när jag är och handlar, inte bara för att jag sedan barnsben lärt mig att ekologiskt är bra och icke besprutat utan även för att det ger en skön boost för samvetet.

Men min kundkorg fylls aldrig av enbart ekologiska produkter. För det är inte hållbart. Det finns oftast någon brist i allt och likaså här.

Det är faktiskt inte svårt att förstå att den betydligt högre kostnaden för ekologiska produkter inte beror på den kvalitets- och miljömässiga överlägsenheten (som man lätt kan tro) utan faktiskt för den ökade produktionskostnaden i och med den icke miljövänliga odlingen som skapar en icke lönsam avkastning.

Att endast i genomsnitt sjuttio procent av en ekologisk skörd är användbar jämfört med en konventionell skörd är heltokigt i min värld. Alltså "försvinner" hela trettio procent av varje ekologisk skörd eftersom den inte är tillräckligt bra.

Trettio procent, vilket vansinne. Och ändå handlar vi ekologiskt med gott samvete i tron om att det är bra för miljön. Tokigt.

Detta är både resurs- och tidskrävande vilket säger sig själv är otroligt "icke-miljövänligt".

Eftersom hela trettio procent av skörden försvinner måste vi alltså öka odlingsmarkens storlek med mer än trettio procent för att få samma utfall som från en annan odling. Miljövänligt? Absolut inte!

Det är glasklart att vår jord inte mäktar med detta och att ett hundra procent ekologiskt samhälle hade varit ohållbart.

Dessutom importeras minst femtio procent av det ekologiska produkterna vi ser i butiken.

Hela femtio procent av allt ekologiskt har alltså färdats runt halva jordklotet och genererat en himla massa utsläpp (för att bara nämna en konsekvens av import).

Visserligen är ekologisk mat odlad på ett sätt som är betydligt bättre än konventionell odling sett från förbudet mot användning av kemiska bekämpningsmedel. Tummen upp. Verkligen suveränt. Men inte tillräckligt bra för att kompensera för alla andra tillkommande brister. Däremot får ekologiska produkter fortfarande besprutas med exempelvis svavel och spinosad. Dessa är visserligen naturliga med ändå otroligt slitsamma på naturen.

Dessutom anser jag att man måste ta andra aspekter i beaktande såsom att det i sin helhet tar längre tid att odla, ger exakt samma utsläpp på grundvattnet och exakt samma näringsvärde som annan mat, har ett ökat koldioxidutsläpp pga. att ekologiska odlingar inte lämnar kvar lika mycket halm och rötter som kan binda koldioxid.

Ekologiskt och miljövänligt är dock två uttryck som i dag blandats ihop, de är tämligen lika bortsett från att ekologisk mat inte nödvändigtvis är kravmärkt och därför inte miljövänlig på alla plan.

Uttrycket "ekologiskt" omfattas inte av samma regler för "klimat och social hänsyn" som kravmärkta produkter har. Den är både mycket bättre på några punkter och mycket sämre på några punkter. Kontentan är alltså är den inte alls ett skvatt bättre än konventionell odling.

Ekologiskt är bättre på en punkt. De besprutas inte med några kemiska och farliga bekämpningsmedel alls. Detta skulle absolut kunna vara skäl nog om konsekvenserna för detta inte var förödande på andra plan.

Välj istället närproducerat kravmärkt, för då snackar vi om ett miljötänk och en lönsamhet som går hand i hand.

Hanna Fors

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela