Fredag 22 Okt
Stockholm

Jag är rädd för män när jag går hem på natten – inte deras religion

Matilda Wahl skriver om attackerna i Stockholm.
1 av 3
Matilda Wahl skriver om attackerna i Stockholm. Foto: Privat/TT
Matilda Wahl.
2 av 3
Matilda Wahl. Foto: Privat
"Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat".
3 av 3
"Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat". Foto: TT

Debattören: Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat. Om det är något som jag är rädd för, och som hotar vårt land, så är det ni.

Kommentera (546)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Matilda Wahl är feminist och studerar vid Uppsala universitet.

Följ henne på Instagram:@matildawahl

I fredags gick rasisterna ett steg längre, de kom ut i dagsljuset och visade sitt hat öppet och utan att skämmas. Klädda i svarta huvor så demonstrerade de och kallade denna demonstration för en "skyddsaktivitet".

Det som skulle skyddas var svenska kvinnor och det som vi skulle skyddas mot var muslimer. "Det är dags att vi vikingar visar oss på gatorna och skyddar våra kvinnor", skrev de. Om det som dessa "vikingar" verkligen brydde sig om var oss kvinnor och vår utsatta situation i samhället – så hade de visat det tidigare, för det här är inget nytt.

När jag går hem ensam på natten och ser en man så blir jag rädd för jag vet vad som kan hända, vad som har hänt så många kvinnor innan, och som händer hela tiden.

Jag lovar att jag inte funderar på vilken religion mannen i fråga tillhör, för det spelar ingen roll. Det som är den gemensamma nämnaren för de som utför våldtäkter och våld mot kvinnor är inte en religion eller en etnicitet, det är ett kön.

Kvinnor som öppet tagit avstånd från demonstrationen i fredags har fått extremt mycket hat från demonstranterna. De har fått höra vilka otacksamma slynor de är och hur de förtjänar att våldtas och dödas. Detta alltså från män som påstod sig demonstrera för kvinnors rättigheter och trygghet.

Den här dubbelmoralen påminner mig om de svenska män som skrivit till mig efter mina antirasistiska artiklar och berättat för mig vilken skev kvinnosyn invandrare har. Medan de samtidigt skrivit vilken äcklig hora jag är som inte förtjänar annat än att bli våldtagen.

Jag har en sak att säga till de män som helt plötsligt börjat "bry" sig om oss kvinnor endast för att kunna använda det i sin rasism: Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat. Om det är något som jag är rädd för, och som hotar vårt land, så är det ni.

Matilda Wahl

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (546)
Kopiera länk
Dela