Tisdag 29 Nov
Stockholm

Undersköterska: Ge vårt yrke den respekt det förtjänar, nu!

. Foto: Privat/TT

Debattören: Gör yrket attraktivt med en bra lön och fler heltidstjänster. Det är på snudd skrattretande att man tjänar bättre i industrin än med att vårda människor.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

IngMarie Jönsson är undersköterska med 38 år i yrket. Hon arbetar för närvarande inom LSS.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om orättvisor i lönesystemet. Men hur kul är det att läsa.

Så därför säger jag det inte i siffror jag säger det i ord. Statusen för yrket undersköterska måste höjas! Alla måste ha en lön som det går att försörja sig på.

Något är fel när många undersköterskor måste ha två jobb för att klara ekonomin. Med EU-lagarna innebär detta ofta att kommunerna "byter" personal med varandra. Efter att ha arbetat på sin ordinarie tjänst åker man till grannkommunen och jobbar extra. Det existerar nästan inga heltidstjänster inom vården.

Dålig lön och mestadels deltidstjänster gör att sista veckan i varje månad blir en kamp för barnfamiljer. Rejält höjda löner och höjda ob-tillägg kan få nuvarande undersköterskor att stanna kvar och göra att fler satsar på yrket.

Redan nu är det brist på undersköterskor. Våra äldre blir fler och fler och det kommer att behövas mycket vårdpersonal i äldrevården.

Gör yrket attraktivt med en bra lön och fler heltidstjänster. Det är på snudd skrattretande att man tjänar bättre i industrin än med att vårda människor.

Över huvud taget så är arbete med människor underbetalda. Förutom låg lön finns en annan helt galen sak som faktiskt existerar:

När vi går till vårt arbete för att vårda människor med vinterkräksjuka, jobbar tills vi bokstavligt talat stupar, själva blir smittade, och får avdrag på lönen i form av en karensdag. Hur kom man på den ljusa idén och hur har man samvete att genomföra den undrar jag.

När pensionsåldern närmar sig är det inte roligt att titta i det orangea kuvertet. Ett helt arbetsliv med låg lön, lägg därtill några år med barnledighet. De flesta jobbar kvar så länge det går och så länge som kroppen orkar.

Det gynnar inte någon.

Undersköterskor är en väldigt stor och viktig del i vårt välfärdssamhälle, en av grundstenarna som vård och omsorg vilar på.

Det är hög tid att gradera upp yrket från låglöneyrke. Kanske man då kan få slippa sådana här kommentarer, när man berättar att man är undersköterska:

"När ska du sluta? För det där kan du väl inte hålla på med". Och "Jaja någon ska ju göra det också!".

Skärpning!

IngMarie Jönsson,
Stolt undersköterska med 38 år i yrket

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.