Lördag 18 Sep
Stockholm

Alla vill ha nya Michael Kors-väskan, men har du den är du bortskämd

Dubbelmoral finns överallt men var dig själv och låt inte andra påverka dig, säger Amanda Norin.
1 av 3
Dubbelmoral finns överallt men var dig själv och låt inte andra påverka dig, säger Amanda Norin. Foto: Privat/Michael Kors
Amanda Norin.
2 av 3
Amanda Norin. Foto:
Michael Kors.
3 av 3
Michael Kors. Foto: Michael Kors

Debattören: Du vill ha den nya Michael Kors-väskan men om du har den är du bortskämd. Om du inte går ut och festar på helgen är du töntig men gör du det så klassas du som alkoholist. Det är sådan dubbelmoral i allting, men var dig själv och låt inte andra påverka dig.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Pressen från skolan, pressen hemifrån, pressen från samhället. Och vuxna undrar varför ungdomar blir mer och mer deprimerad. Är det verkligen så svårt att lista ut?

Nästan alla ungdomar känner någon slags press, det kan vara hemifrån eller från skolan. Vi ska ha höga betyg och alltid lyckas lämna in alla uppgifter i tid. Vi ska alltid ha inspiration till att skriva våra arbeten, vi ska även alltid må bra så vi kan göra vårt bästa. Alla ungdomar klarar inte av det här!

Det är inte bara stress och press runt skolarbetet, vi måste ju kunna komma in på högskolan för att få ett jobb. För det är ju ett steg in i vuxen livet att ta studenten och få ett jobb, och det är väl det vi unga går och väntar på?

Allt stressande och ångesten som kommer utifrån detta blir en ond spiral. Sen kommer ju också det här om hur man ska se ut. Alla kön har ett ”ideal” på hur man ska se ut, men är det rimligt att alla ska se ut så? Kan alla se ut som det är sagt? Nej.

Att nå upp till alla ideal är något de flesta strävar efter och det blir inte lättare av alla sociala medier. Under de senaste åren har sociala medier utvecklas enormt, varje dag släpps en ny app till telefon och Ipad. På alla dessa sociala medier kan man hitta enormt mycket bilder och texter kring ätstörningar, de hetsar varandra att äta 50 kcal om dagen för att bli lika smal som alla modeller.

Ätstörningar blir mer och mer vanligt och de drabbar inte bara tjejer, det drabbar alla kön minst lika hårt. Det blir allt vanligare att även andra kön än just vi tjejer får ätstörningar, vi ser på modeller hur bra kläderna sitter på deras kropp och det blir de vi strävar efter.

Utifrån detta har vi ju även press från alla runt omkring oss. Någon ger dig en konstig blick på gågatan och du börjar genast granska dig själv, kollar om du spillt något, om håret är konstigt eller om personen såg finnen som dök upp i morse. Den blicken du fick kanske inte alls handlade om dig utan att personen i fråga har haft en dålig dag.

De allra flesta granskar sig själva för att kunna se hur de ska se ut och göra för att bli omtyckt. Du vill ha den nya Michael Kors-väskan men om du har den är du bortskämd. Om du inte går ut och festar på helgen är du töntig men gör du det så klassas du som alkoholist, har du inte haft sex är du efterbliven och har du det så är du en hora.

Det är sådan dubbelmoral i allting, men var dig själv och låt inte andra påverka dig. Det är självklart jättesvårt det tycker jag med, men jag har lärt mig att så länge jag är mig själv så löser allt sig i slutändan.

Amanda Norin

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela