Tisdag 21 Sep
Stockholm

Ambulanssjukvårdare: Till dig som spottar, sparkar och kissar på oss

Pär Johansson skriver till de som vandaliserar ambulanser.
1 av 3
Pär Johansson skriver till de som vandaliserar ambulanser. Foto: Privat/TT
"Till dig som visar finger för oss. Till dig som spottar på oss. Till dig som sparkar på oss".
2 av 3
"Till dig som visar finger för oss. Till dig som spottar på oss. Till dig som sparkar på oss". Foto: TT Bild
Pär Johansson.
3 av 3
Pär Johansson. Foto: Privat

Debattören: Jag har svårt att förstå ditt syfte, men du har lyckats att få oss som älskar vårt yrke att fundera på om det är värt all mödan.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

En ambulansbesättning består av en ambulanssjukvårdare och en specialistutbildad sjuksköterska. Ambulanssjukvårdaren är en vidareutbildad undersköterska med en ettårig yrkeshögskoleexamen och med erfarenhet från den slutna vården på minst två år.

Specialistsjuksköterskan har en akademisk examen med 4,5 års studier och minst sex månaders erfarenhet av arbete inom den slutna vården. Ambulansen är utrustad med modern teknik och potenta läkemedel för att snabbt kunna behandla den akut sjuka. Mer eller mindre en rullande akutmottagning med kvalificerad personal.

Ambulanssjukvården är idag hårt belastad med ambulanser som oavbrutet rullar på gatorna för att assistera våra medmänniskor. Personalen har ständig övertid och gör skiftbyten med hjälp av löparbilar eftersom tillfälle att återvända till stationen är omöjlig på grund av nya larm som väntar.

Vi har valt det här yrket för att vi vill hjälpa. Många av oss som arbetar inom ambulanssjukvården har flertalet år I bagaget och brinner verkligen för detta yrke trots obekväma arbetstider, övertid, jour och dåliga matvanor.

Trots våra förutsättningar så är vi här för dig.

Till dig som visar finger för oss. Till dig som spottar på oss. Till dig som sparkar på oss. Till dig som kissar på oss. Till dig som slår oss. Till dig som försöker skjuta oss, Till dig som antastar oss. Till dig som slår sönder vår ambulans.

Jag har svårt att förstå ditt syfte, men du har lyckats att få oss som älskar vårt yrke att fundera på om det är värt all mödan.

Pär Johansson,
Ambulanssjukvårdare och initiativtagare till Ambulance Sweden

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela