1 av 4
- Foto: Djurens Rätt/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: Djurens Rätt
4 av 4
- Foto: AP

Djurens Rätt: Låt oss berätta lite om kött, Sven-Erik Bucht

Djurens Rätt: Köttkonsumtionen behöver minska, inte bara på det personliga planet utan kollektivt. Vi behöver minska på köttet i hela samhället för djuren, klimatet och hälsans skull.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

Läs mer om organisationen på deras sajt.

Följ henne på Twitter: @CamillaBjorkbom

I dag, måndagen den 8 februari, sändes ett avsnitt av radioprogrammet Matens pris med fokus på kött och politik. Så här inleds beskrivningen av avsnittet på redaktionens egen Facebooksida: "Den skenande köttkonsumtionen är en av de viktigaste frågorna för miljön och vår hälsa…”

Det är numera allmänt känt att kött är skadligt både för naturen och hälsan. Medvetenheten om djuren situation ökar också. Allt fler väljer vego och utbudet av gröna produkter blir bättre och bättre för varje dag som går. Så mycket som var femte person under 40 år väljer idag grönt på tallriken. Vi har alla förutsättningarna att vända den skadliga överkonsumtionen av animalier.

Vad gör då våra makthavare? Den ansvariga ministern säger att han inte ser några miljöproblem med att äta kött, att han inte vet om köttkonsumtionen har ökar eller minskat eller hur priset på kött har utvecklats genom åren.

Låt mig berätta lite för dig, Sven-Erik Bucht:

● Statistiken visar att vi idag äter nästan dubbelt så mycket kött jämfört med 1990, en ökning med 20 kilo kött per person och år.

● Världshälsoorganisationen WHO, FN, Jordbruksverket och Naturvårdsverket, har alla slagit fast att vi behöver minska vår köttkonsumtion av hänsyn till klimatet.

● Hälften av åkermarken i världen går idag åt till att odla mat till djur.

● Levande kännande individer stängs in i djurfabriker världen över och deras liv blir mindre och mindre värda, en köttbit som kostade 100 kronor år 1990 kostar idag (inflation borträknat) 69 kronor.

Vi äter för mycket animalier och forskare säger att situationen är ohållbar. Jag vill påminna om att statsminister Stefan Löfven själv sa ”jag har också minskat mitt köttätande, jag tycker det är viktigt att bidra i detta”. Det finns ett välkänt gammalt slagord som lyder ”det personliga är politiskt”, det kanske är dags att damma av det nu. Att säga att det egna kostvalet bara är personligt osynliggör inte bara den stora påverkan det har på miljö och folkhälsa. Det osynliggör också de 100 miljoner djur som bara i Sverige slaktas varje år för det ”personliga” valet att äta kött.

Köttkonsumtionen behöver minska, inte bara på det personliga planet utan kollektivt. Vi behöver minska på köttet i hela samhället för djuren, klimatet och hälsans skull.

Är det något den nya svenska livsmedelsstrategin bör ta upp och åtgärda så är det köttkonsumtionen. Det är inte var och ens ensak vad vi lägger på vår tallrik. Jag hoppas att du, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, tar dig tid att sätta sig in i dessa livsavgörande frågor för vår, för djurens och för planetens skull.

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande,
Djurens Rätt

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Försöker du äta mindre kött?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.