Rebecca Weidmo Uvell skriver om föräldraförsäkringen.
1 av 3
Rebecca Weidmo Uvell skriver om föräldraförsäkringen. - Foto: Privat/TT
Rebecca Weidmo Uvell.
2 av 3
Rebecca Weidmo Uvell. - Foto: Privat
"Kvoteringen har inte alls haft de effekterna de påstås haft".
3 av 3
"Kvoteringen har inte alls haft de effekterna de påstås haft". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Påtvingad pappaledighet leder inte till jämställdhet

Föräldraförsäkringen är inte alls något universalmedel för jämställdhet. Utan lika mycket ett mått på redan existerande jämställdhet. Och kvoteringen har inte alls haft de effekterna de påstås haft.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Rebecca Weidmo Uvell på Twitter: @RebeccaWUvell

Besök hennes blogg: uvell.se

Föräldrapenningen har blivit en symbol för jämställdhet, ett magiskt trollspö som kan fixa jämställdheten. Alla har en åsikt, även de utan barn. Och eftersom föräldrapenningen är denna magiska jämställdhetsformel har kvotering blivit lösningen på problemen. Bara vi tvingar folk att göra som vi vill kommer jämställdheten lösa sig.

Problemet är att det florerar en mängd myter och felaktiga slutsatser för att opinionsbildning har blivit fakta. Och sittande regering har dessutom gjort Försäkringskassan till opinionsbildare för kvotering i det nya regleringsbrevet. Vi kan alltså inte längre betrakta rapporter från myndigheten som objektiv.

En av myterna är att det är de så kallade ”pappamånaderna” som lett till att papporna ökat sitt uttag. 1995 infördes den första månaden. Men fram till 1999 minskade uttaget. Kvoteringen hade alltså ingen effekt alls på den totala andelen uttagna dagar. Den andra månaden infördes 2002.

Men redan åren före reformen, mellan 1999 och 2002, ökade pappornas uttag med 4,9 procentenheter. De tre åren efter reformen ökade uttaget med 4 procentenheter, en mindre ökning än innan kvotering nummer 2 alltså.

Försäkringskassan, och politikerna, bortser medvetet från fakta när de påstår att kvoteringen orsakat ökningen.

En annan myt är det går för långsamt. För det första är huruvida något går långsamt eller fort en subjektiv uppfattning, det kan aldrig bli fakta. För det andra har pappornas uttag ökat med 150 procent på bara 15 år. Ett enligt mig otroligt resultat.

Den tredje myten är om föräldraförsäkringen de facto är ett medel för jämställdhet. Blir folk mer jämställda bara de delar lika på föräldraledigheten? Om du frågar Försäkringskassan är svaret ja. Men som alltid handlar det i statistik om korrelation kontra kausalitet. Delar jämställda par mer på föräldradagarna? Eller blir par som delar föräldrapenningen mer jämställda?

De enskilt viktigaste faktorerna för att dela såväl hushållsarbete som ansvar över barnen är utbildningsnivå, inkomst och yrke. Ju mer välutbildad kvinnan är och desto mer hon tjänar, desto mer jämställt lever hon. Sämst delar de par där pappan har låg utbildning, låg inkomst och är född utanför Europa.

Föräldraförsäkringen är inte alls något universalmedel för jämställdhet. Utan lika mycket ett mått på redan existerande jämställdhet. Och kvoteringen har inte alls haft de effekterna de påstås haft. Debatten är full av ideologiskt byggda myter av en myndighet som inte längre än objektiv utan bokstavligen har ett opinionsbildande uppdrag.

Rebecca Weidmo Uvell,
Borgerlig opinionsbildare

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.