Privat/TT
1 av 3
Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Varför använder vi oss inte av flyktingars höga utbildning?

Debattören: Flyktingar med till exempel läkarutbildning som redan väntar i Sverige på prövning av sina ärenden skulle kunna hjälpa andra nyanlända.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Szymon Czechowski är 16 år gammal studerar på Jensen gymnasium i Helsingborg.

Han bott i Sverige sedan 2009 och bor nu i Landskrona.

Många utbildade flyktingar kommer hit till Sverige och i stället för att jobba så måste de slösa sin tid på lära sig språket. Exempelvis så kan man i stället låta utbildade läkare ta hand om andra flyktingar som anländer varje dag.

Inte sen igår vet vi att flyktingarna som tas emot ofta har en bra utbildning. Över en miljon flyktningar har redan sökt skydd i olika länder inom EU sedan flyktingströmmen började. Alla som kommer hit placeras direkt på olika hotell eller i flyktingläger. De stannar där tills de får tillstånd att stanna i det landet de befinner sig i.

Att få asyl tar längre och längre tid för varje dag som går. Många klagar på att det tar alldeles för lång tid då väntetiden kan var mer än ett år. Ska de sitta i hotellrummen och flyktinglägren så länge och vara arbetslösa?

Hur ska man då lösa problemet med arbetslösa flyktingar?

Enligt SVT, är var tredje syrier som kommer till Sverige högutbildad. De kommer hit och istället för att utnyttja deras utbildning så låter vi de sitta och vänta hur länge som helst. Om en syrisk flykting är utbildad läkare eller kirurg så kan han lika bra ta hand om de flyktingar som anländer hela tiden.

Även om han själv inte talar svenska så finns det ju många som talar arabiska och svenska. Detta är också en bra lösning med tanken på att flyktingarna inte heller kan språket.

Lösningen gynnar flyktingar och samhället samtidigt, varför ska vi då inte utnyttja deras utbildning?

Szymon Czechowski

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.