Privat/TT
1 av 3
Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Varför använder vi oss inte av flyktingars höga utbildning?

Debattören: Flyktingar med till exempel läkarutbildning som redan väntar i Sverige på prövning av sina ärenden skulle kunna hjälpa andra nyanlända.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Szymon Czechowski är 16 år gammal studerar på Jensen gymnasium i Helsingborg.

Han bott i Sverige sedan 2009 och bor nu i Landskrona.

Många utbildade flyktingar kommer hit till Sverige och i stället för att jobba så måste de slösa sin tid på lära sig språket. Exempelvis så kan man i stället låta utbildade läkare ta hand om andra flyktingar som anländer varje dag.

Inte sen igår vet vi att flyktingarna som tas emot ofta har en bra utbildning. Över en miljon flyktningar har redan sökt skydd i olika länder inom EU sedan flyktingströmmen började. Alla som kommer hit placeras direkt på olika hotell eller i flyktingläger. De stannar där tills de får tillstånd att stanna i det landet de befinner sig i.

Att få asyl tar längre och längre tid för varje dag som går. Många klagar på att det tar alldeles för lång tid då väntetiden kan var mer än ett år. Ska de sitta i hotellrummen och flyktinglägren så länge och vara arbetslösa?

Hur ska man då lösa problemet med arbetslösa flyktingar?

Enligt SVT, är var tredje syrier som kommer till Sverige högutbildad. De kommer hit och istället för att utnyttja deras utbildning så låter vi de sitta och vänta hur länge som helst. Om en syrisk flykting är utbildad läkare eller kirurg så kan han lika bra ta hand om de flyktingar som anländer hela tiden.

Även om han själv inte talar svenska så finns det ju många som talar arabiska och svenska. Detta är också en bra lösning med tanken på att flyktingarna inte heller kan språket.

Lösningen gynnar flyktingar och samhället samtidigt, varför ska vi då inte utnyttja deras utbildning?

Szymon Czechowski

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.