Ni bryr er inte om Sverige – ni bryr er bara om er själva

- 11/02/2016, 08:55 -
Krönika om svenskhet
1 av 3

​Fredrik Ajell skriver om svenskhet.

Privat/FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Personen har skrivit en kröka om svenskhet
2 av 3

​Fredrik Ajell.

Privat

Svenskhet
3 av 3

"Göm er inte bakom lögnen om att ni värnar om Sverige, om svenskarna eller den svenska kulturen. För det gör ni inte".

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Debattören: Jag pratar lite mer när jag dricker. Och dricka måste man ju när man ska umgås. Renoverar köket. Tittar i smyg lite på grannarna och blir lite för missunnsam när någon annan har mer än mig.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är så jävla typiskt svensk att det är ju närmast är pinsamt. Jag ställer mig sist i kön. Är lagom tyst och eftertänksam. Gör som alla andra. Delar på föräldraförsäkringen. Funderar över reglerna i rondeller. Handlar två lime i stället för en då jag sparar 90 öre.

Jag är också helt medel. Medelinkomst. Medelålders. Medelmånga barn. Är av medelvikt. Är medelviktig. Åker till medelhavet.

Jag är flanellpappan. Lagar mat, plockar undan. Är lite för försiktig i att säga till någon att jag tycker om dom. Lite trist ibland, helt enkelt. Men trygg. Skulle ju aldrig sexuellt ofreda någon. Jag vågar knappt ligga när den jag ska ligga med vill.

Pratar lite mer när jag dricker. Och dricka måste man ju när man ska umgås. Renoverar köket. Tycker man ska ha det ljust och fräscht. Tittar i smyg lite på grannarna och blir lite för missunnsam när någon annan har mer än mig. Fast jag skulle ju aldrig säga det högt.

Jag klagar inte, vill inte vara till besvär. Det blir ju oftast jobbigare att klaga än att bara bita ihop.

Jag nöjer mig. Ibland är det ju inte så lätt, man kan inte ha det bra jämt. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Jag tycker ju det är lite jobbigt att gå förbi tiggare, tänk om de lurar mig. Att bli lurad är det värsta som finns. Så jag gillar ju också när det är fasta priser på allt, pruta innebär ju att någon blir lurad. Så det gillar jag inte.

Jag tycker också att det är självklart att ställa upp för mina medmänniskor. Att försöka förstå andra, att utvecklas, att lära mig nya saker. Detta om något är väl svenskt. Hela vår ekonomi har ju de senaste åren levt på att vi är duktiga på att komma på nya saker, att anpassa oss. Att tänka i nya banor och se möjligheter!

Detta om något är svenskt. För mig. Jag har ju, som sagt, också lärt mig att man inte klagar, så om saker skulle bli lite, lite sämre för mig när jag hjälper andra så klagar jag ju inte för det.

För det är svenskt att engagera sig. Att visa solidaritet. Att våga. Att lita på våra medmänniskor, även om vi inte känner dom.

Så ni som gömmer er bakom det ni kallar svenskhet, sluta med det! Ni värnar inte om den svenska kulturen. Ni värnar bara om er själva och om er rädsla. Det finns inget typiskt svenskt i att gå ut och bränna ner flyktingboenden. Det finns inget svenskt i att håna ensamkommande flyktingbarn. Det finns inget svenskt i att värna om precis de delar av den så kallade svenska kulturen som man själv väljer ut!

Jag tycker att alla får tycka vad de vill. Men stå då för det ni tycker. Göm er inte bakom lögnen om att ni värnar om Sverige, om svenskarna eller den svenska kulturen. För det gör ni inte.

För då hade ni tyckt mer som jag! Så det så!

Fredrik Ajell