Tisdag 19 Okt
Stockholm

Till tjejen som aldrig skulle bli ingenjör

​Linnea Rothin skriver brev till sitt 16-åriga jag.
​Linnea Rothin skriver brev till sitt 16-åriga jag. Foto: Privat

Linnea Rothin skriver ett brev till sitt yngre jag. Om drömmar, jobb, och att förändra världen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linnea Rothin är 20 år och bor i Norrköping.

Hon är ordförande för CoderDojo Norrköping och läser till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet.

Följ hennes blogg: http://linnearothin.se/

Hej 16-åriga jag!

Jag sitter här i min och Marcus lägenhet och jag kom och tänka på dig. Du som inte riktigt hade någon aning om vad det var som du ville göra med ditt liv. Allt du visste var att du ville ut och se världen, och staden du bodde i var lite för liten för dig.

Du brukade säga att du skulle ut och utföra stordåd, eller att du skulle rädda världen – när någon frågade vad du skulle göra när du blev stor. Problemet var bara att du inte hade kommit på vilken del av världen du skulle rädda än.

Du skulle nog titta lite konstigt på mig om jag sa att du hade flyttat till en ännu mindre stad. Du skulle se lite avundsjukt på mig när jag berättade att du gick längs vattenfall varje morgon.

Jag skulle berätta för dig om att du äntligen hade hittat din grej, och att det var i något tekniskt. Du kommer att få uppleva lyckan när ens kod faktiskt fungerar och när ett litet program plötsligt dyker upp i en liten svart ruta på skärmen.

Du skulle antagligen inte riktigt förstå hur någon kunde vara stolt över att ha skapat något sådant, en dag vet jag att du kommer att göra det.

Jag skulle berätta för dig om hur du lägger ett stor del av din vakna tid åt att förändra hur folk ser på teknik och framförallt programmering. Hur du kämpar för att nästa generation programmerare ska se på oss och undra varför världen såg ut som den gjorde.

Så snälla 16-åriga jag säg aldrig igen att det inte skulle vara din grej att göra något tekniskt, att du aldrig skulle kunna bli ingenjör. För av någon anledning hamnade du på en föreläsning om Medieteknik och när du satt där föll plötsligt bitarna på plats.

Du kommer bli en ingenjör och teknik var din grej. Just därför jobbar du hårt på att förändra världen, för det var verkligen nära att du missade det här.

Njut av livet, det löser sig!

Med vänlig hälsning
Den lite äldre du

PS. Vi har fortfarande inte löst hur vi ska rädda världen än, men jag tror verkligen att vi kan vara något på spåren.

Linnea Rothin

Följ Linneas blogg: http://linnearothin.se/

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela