Jag kallades självisk och dålig mamma – allt för att jag slutade amma

- 19/02/2016, 15:18
Sandra Lundqvist skriver om amning.
1 av 3

Sandra Lundqvist skriver om amning.

Privat/Privat

"Kommentarerna jag fick var i stil med att jag var självisk som ens funderade på att sluta amma".
2 av 3

"Kommentarerna jag fick var i stil med att jag var självisk som ens funderade på att sluta amma".

Privat

Sandra Lundqvist.
3 av 3

Sandra Lundqvist.

Privat

Debattören: Kommentarerna jag fick var i stil med att jag var självisk som ens funderade på att sluta amma, amning är det bästa för barnet och att jag reglerade min mjölk fel.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För mig är amning något fint och jag fascineras över hur kroppen först kan bära på ett barn för att sedan försörja barnet med mat. Amning är dock ingen självklarhet och det tycker jag att alla skall ha i åtanke.

För vissa fungerar det helt enkelt inte, andra kanske inte vill amma och somliga kanske stöter på problem eller av medicinska skäl inte får amma. Vi är snabba med att döma ut varandra och kommentera andras val istället för att stötta.

Lyckligtvis kom amningen igång naturligt med båda barnen och jag har tyckt om att amma. Däremot strömmade det in elaka kommentarer när jag öppnade mig och skrev att jag funderade på att sluta amma min son Theodor på grund upprepade mjölkstockningar på väldigt kort tid. En liten mening upprörde många.

Där och då mådde jag dåligt över att ha blivit så fruktansvärt sjuk av mjölkstockningarna och över att jag inte hade orken till att ta hand om mitt eget barn. Jag klarade inte det en mamma förväntas klara av. Medan jag låg i badet för att pumpa så gott det gick fick Daniel vagga runt på en ledsen och hungrig Theodor. Han vägrade att ta det onda bröstet och det som rekommenderas är just amning.

Kommentarerna jag fick var i stil med att jag var självisk som ens funderade på att sluta amma, amning är det bästa för barnet och att jag reglerade min mjölk fel. Det sårar mig att människor, endast utifrån att ha läst ett inlägg på min blogg, anser att jag inte vill mitt barn det allra bästa. Jag lever för mina barn!

Detta var dock för snart två år sedan och stämningen bland kommentarerna har blivit så mycket bättre.

Inte en gång har jag funderat på att ge min dotter Alva-Li ersättning (inte för att det är något fel med ersättning, snarare för att jag är rädd för att få mjölkstockning även denna gång) och jag njuter så länge amningen fungerar.

Jag tänker dock börja trappa ned på amningen vid fem månader (förutsatt att det fortfarande fungerar bra tills dess) och endast nattamma i en månad innan vi slutar.

Jag känner mig inte bekväm med att amma mina barn när de har blivit för stora och är så pass medvetna. Hoppas ni respekterar det och utesluter elaka kommentarer. Kram!

Sandra Lundqvist