Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är klart syskon ska få ligga med varandra

- 23/02/2016, 10:01 -
Agnes Karnatz och Alice Sundwall från Moderata Fria Studentförbundet skriver om incest.
1 av 3

Agnes Karnatz och Alice Sundwall från Moderata Fria Studentförbundet skriver om incest.

Privat/Martin Holmberg

Alice Sundwall.
2 av 3

Alice Sundwall.

Martin Holmberg

Agnes Karnatz.
3 av 3

Agnes Karnatz.

Privat

Fria Moderata Studentförbundet Göteborg: Fram till 1976 steriliserade svenska staten människor den ansåg olämpliga att skaffa barn. Så nej, vi ser inte staten som lämplig att avgöra vilka som får ha samlag eller för den delen skaffa barn.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Precis som LUF säger är frågan om samlag mellan närbesläktade personer en frihetsfråga, men även en medicinsk fråga. Vi vill reda ut vilka de medicinska riskerna verkligen är.

Två syskon har 50 procent lika gener, detta leder till att om deras förbindelse skulle leda till en avkomma, kommer den vara 25 procent homolog (ha gener som är 25 procent lika mellan kromosomerna från mamma och pappa). Detta leder till en ökad risk för autosomalt recessiva sjukdomar. Dessa sjukdomar kräver två sjuka alleler för att sjukdomar som exempelvis cystisk fibros ska bryta ut.

Men att en individ har 25 procent homologitet är inte skadligt i sig självt. Det betyder inte att 25 procent av genomet är sjukt, bara att det är lika.

För att fortsätta med exemplet cystisk fibros föds de flesta drabbade barn med det utan att föräldrarna vet att de har genen – som vi sa tidigare så krävs att båda föräldrarna för genen vidare. Men idag kan man använda genetisk screening, provrörsbefruktning och fosterdiagnostik för att sortera bort oönskade gener.

Det finns alltså fall där konsangvinitet kan vara skadligt, men det är när det fortsatt i flera generationer. Enstaka fall av konsangvinitet är relativt ofarligt. Att likställa samlag med att vilja skaffa barn är också ett synsätt som i vårt land är ur tiden.

De flesta samlag leder inte till graviditet och jag tror att de flesta mänskor är intelligenta nog att använda preventivmedel, speciellt om de vet att deras gemensamma gener ger upphov till extra risker hos en eventuell avkomma.

”Lagar är till för att skydda oss”. Mm det vore så väl. Nej, dessa lagar är stiftade av människor som vill ta bort något de finner ”äckligt”. Det har inte sin grund i vetenskap utan beror på ren moralism.

I vårt tycke är moralism något mycket skadligt. Skadar det någon om två syskon har sex, när det finns samtycke? Vårt svar på den frågan måste vara nej. Ja, det finns en något förhöjd risk för skador hos en eventuell avkomma. Men om argumentet är att det kostar pengar, så finns det många fler grupper som också ger en förhöjd risk för fosterskador, till exempel personer med ärftliga sjukdomar eller äldre föräldrar.

Problemet är i så fall att vi har en skattefinansierad välfärd och inte vilka sexuella preferenser fria individer vill praktisera. Fram till 1976 steriliserade svenska staten människor den ansåg olämpliga att skaffa barn. Så nej, vi ser inte staten som lämplig att avgöra vilka som får ha samlag eller för den delen skaffa barn.

Alice Sundwall,
Ledamot, Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg

Agnes Karnatz,
Ordförande, Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg