Det krävs en reform för en ökning till att utbildningar ger jobb, skriver Ib Rundqvist i artikeln.
1 av 3
Det krävs en reform för en ökning till att utbildningar ger jobb, skriver Ib Rundqvist i artikeln. - Foto: Privat/TT
Ib Rundqvist.
2 av 3
Ib Rundqvist. - Foto: Privat
"Platserna för de utbildningar som leder till jobb måste öka och de som inte leder till jobb inom examensområde måste minska."
3 av 3
"Platserna för de utbildningar som leder till jobb måste öka och de som inte leder till jobb inom examensområde måste minska." - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Begränsa antalet platser på utbildningar som inte leder till jobb

Debattören: Det som behövs är ett reformerat resurstilldelningssystem där man inte tilldelar pengar per examinerad student, utan per student som får ett arbete som är relevant inom det man har pluggat med efter examen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ib Rundqvist är ledamot i Moderata Studenter på Lunds Universitet.

I dagsläget pågår det en mycket häftig debatt om sänkta ingångslöner för att skapa fler enkla jobb. Det kommer dock inte gå att skapa hur många enkla jobb som helst. Sverige är idag en kunskapsekonomi, vilket innebär att de flesta yrken i landet kräver någon form av högre utbildning.

För att underlätta integrationen, så måste vi i högre grad möjliggöra för fler klassresor. Idag innebär inte högre utbildning per automatik att man får arbete efter examen, vilket inte kan ses som något annat än ett stort misslyckande.

Det blir också problematiskt eftersom de som inte fått jobb inom sitt examensområde tar de enkla jobben och tränger ut de utan högre utbildning från arbetsmarknaden.

95 procent av studenterna pluggar för att kunna få jobb och när dessa förväntningar inte infrias så skapar detta inte bara en stor frustration hos individen, utan det blir också en oerhört stor samhällskostnad. Högre utbildning är inte gratis och ska det vara skattefinansierat så måste utbildningarna i högre grad leda till jobb.

Det som behövs är ett reformerat resurstilldelningssystem där man inte tilldelar pengar per examinerad student, utan per student som får ett arbete som är relevant inom det man har pluggat med efter examen. Från politiskt håll bör man också i början reglera antalet platser.

Platserna för de utbildningar som leder till jobb måste öka och de som inte leder till jobb inom examensområde måste minska.

Eftersom Sverige är en kunskapsekonomi är det viktigt att uppmuntra människor att vilja utbilda sig. Studieavgifter som en del debattörer lyfter fram skulle vara fel väg att gå eftersom det skulle höja trösklarna för människor att söka sig till yrken där det råder brist på rätt utbildad arbetskraft.

Enligt Arbetsförmedlingen råder bland annat stor brist på utbildade byggnadsingenjörer, mjukvara- och systemutvecklare, lärare, och sjuksköterskor. Söktrycket för dessa utbildningar måste öka, men det går att åtgärda genom att exempelvis dra in studiebidraget för de utbildningar som inte leder till jobb.

Då skulle fler söka sig till de utbildningar som leder till jobb och det skulle också frigöra mer resurser för att öka kvaliteten för den högre utbildningen. Bristen på arbetskraft med rätt utbildning i kombination med högre arbetslöshet till följd av felutbildning är en ödesfråga för Sverige.

Därför måste resurstilldelningssystemet reformeras och studenterna erbjudas fler platser till utbildningar som leder till jobb!

Ib Rundqvist,
Ledamot Moderata Studenter Lunds Universitet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.