- Foto: Privat

I mellanmjölkens land är det förbjudet att vara nöjd med sig själv

Debattören: Vi i Sverige är experter på att inte bry oss om det inte gäller dig och eller någon du känner.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Holly Bott är 15 år gammal och bor i Jönköping.

Vissa kan tycka att skönhetsideal kan vara bra. Att folk blir motiverade av att träna av dessa ideal, men nej. Om man tränar för att uppnå kroppsidealet för att det är vad folk förväntar sig, så tränar man för fel anledning.

Om du tränar, gör det för att du ska må bra, inte för att du ska passa in i samhällets sjuka kroppsideal, för det är nästintill omöjligt. Det viktiga är hur du mår, inte hur du ser ut. Du mår inte bra om du skippar dagens tre måltider och tränar minst två gånger om dagen. För i slutet av dagen så är hur du ser på dig själv det allra viktigaste och detta fick jag lära mig den hårda vägen.

Jag fick som barn lära mig att jag får se ut precis som jag vill och jag inte ska bry mig om vad andra tycker och tänker om mig, för att min egen självuppfattning är det som verkligen betyder något. Den uppfattningen jag hade då, ändrades med åren pågrund av samhället och dom sjuka idealen som vi kallar vardagsmat.

I dag är det absolut inte acceptabelt att säga att man är nöjd med sin kropp och hur man ser ut, gör man det så blir du stämplad som dryg. Man ska ha självförtroende, men inte för mycket.

Här i mellanmjölkens land där allt ska vara lagom är det strikt förbjudet att vara nöjd med sig själv, och ändå finns det folk som höjer på ögonbrynen när statistiken på ätstörningar i Sverige kommer upp på Facebookflödet en lördagkväll.

Idealen som vi konstant blir påminda om är ohälsosamma på så många sätt. Dessa ideal leder till både psykisk och fysisk ohälsa. De uppmanar barn som vuxna att vilja ändra på sig själva.

Idealen skapar lika mycket psykisk ohälsa som fysisk. Vi lever i en utseendefixerad värld där det är svårt att trivas i sitt egna skinn då man blir ständigt påmind om sina brister och fel.

Vad hände med att det är okej att inte vara perfekt? Idealen har inte skapat sig själva och jag tycker att det är dags att inse det nu. Det är vi människor som skapat dem, därför är det också vi som ska stoppa dem.

Är Victoria’s Secrets fashion show verkligen värda alla uppskurna armar, sömnlösa nätter & självmorden som skett? Nej. Inget i världen går att jämföra med någons liv. I går begick någon självmord, idag begår någon självmord och imorgon begår någon självmord. Det är dags för männskligheten att vakna och inse vad som verkligen är viktigt.

Enligt atstorningar.se så är det 100 000 människor i Sverige lider utav ätstörningar. Även om det bara hade varit en person, så hade det varit en person för mycket. I dag läggs fokus på fel saker.

Vi i Sverige är experter på att inte bry oss om det inte gäller dig och eller någon du känner. Svenskar är så oerhört naiva. Så länge Volvon funkar och barnen är hemma för att äta tacos en fredagkväll så spelar inget annat någon roll.

För det är ju bara att byta kanal när nyheter man inte vill höra lyser upp på tv-skärmen. Fokusen läggs på dom bra sakerna. Att bilen gick igenom besiktningen och dotterns lag vann söndagens match.

Vi väljer att blunda för saker som vi vet existerar och om vi aldrig uppmärksammar detta mer, kommer en skillnad aldrig ske.

Allt handlar om vikt och utseende, men i det långa loppet är det inte det viktigaste. Du blir inte en bättre människa för att du går ner några kilo. Din vikt avgör inte ditt värde.
Passar jag in i dagens ideal? Nej. Är jag värd att leva? Ja.

Holly Bott

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.