Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är inte feministiskt att minska kvinnligt företagande, Löfven

Eva Mörtsell skriver i sin debattartikel om att minskning av kvinnligt företagande, snarare är en motsättning för feminismen.
1 av 3

Eva Mörtsell skriver i sin debattartikel om att minskning av kvinnligt företagande, snarare är en motsättning för feminismen.

Privat/TT

Eva Mörtsell.
2 av 3

Eva Mörtsell.

Privat

"Regeringen må skylla denna sänkning med att RUT-avdrag och vinster i välfärd skapar större klasskillnader. Detta argumentet håller tyvärr inte, då båda två tydligt skapar arbete."
3 av 3

"Regeringen må skylla denna sänkning med att RUT-avdrag och vinster i välfärd skapar större klasskillnader. Detta argumentet håller tyvärr inte, då båda två tydligt skapar arbete."

TT NYHETSBYRÅN

Debatt | 02/03/2016 07:26

Debattören: Nu när regeringen sänkt RUT-avdraget så minskar antalet RUT-företag. De flesta av dessa företagen i Sverige drivs av kvinnor och en sådan här reform drabbar just kvinnor och deras företagande.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

SCB släppte i veckan en prognos om tillväxttakten i Sverige. Kort sagt så ser det väldigt bra ut för Sverige och det är ju fantastiskt. En god ekonomi och en stark tillväxt är grundstenar för ett bra samhälle, där vi kan genomföra allt vi vill genomföra.

Tyvärr så gäller inte detta ekonomiska lyft alla. 2015 presenterade Tillväxtverket en rapport för regeringen gällande utvecklingen för kvinnligt företagande. Rapporten visar att enbart cirka 29 procent av alla företag i Sverige ägs och styrs av kvinnor. Detta är lägre än medelprocenten i Europa och inte ens nära den högsta procenten, som ligger på 43 procent.

Att andelen kvinnliga företagare i Sverige - världens mest jämställda land, som vi ofta brukar kalla oss - inte ens ligger på 30 procent är helt enkelt pinsamt. Vi har långt att gå och mycket att göra för att förbättra vårt företagsklimat för kvinnor. Detta är ett problem som regeringen behöver ta på allvar.

Så vad gör vår feministiska regering för att rädda kvinnligt företagande?

Absolut ingenting. Ingenting för att fixa situationen åtminstone, snarare mer för att förvärra den.

Nu när regeringen sänkt RUT-avdraget så minskar antalet RUT-företag, då färre har möjlighet att använda sig av tjänsterna. De flesta RUT-företagen i Sverige drivs av kvinnor och en sådan här reform drabbar just kvinnor och deras företagande.

Samtidigt som RUT-avdraget minskar, så håller regeringen på att undersöka huruvida vinster i välfärden är något som vi bör avveckla i Sverige. Det innebär att ytterligare en sektor där kvinnligt företagande är stort, påverkas negativt av regeringen.

Regeringen må skylla denna sänkning med att RUT-avdrag och vinster i välfärd skapar större klasskillnader. Detta argumentet håller tyvärr inte, då båda två tydligt skapar arbete - främst för outbildade kvinnor, en grupp som annars har det väldigt svårt att bygga upp en karriär.

Diverse intresseorganisationer och statliga myndigheter, så som Tillväxtverket och Företagarna har tydligt uttryckt sin oro och behovet av att faktiskt göra något åt problemet. Trots detta så för regeringen fram en politik som direkt skadar kvinnligt företagande. Detta samtidigt som de skryter med sin felriktade feministiska politik.

Det finns inget feministiskt med att minska kvinnligt företagande, snarare det motsatta. Att vilja minska kvinnligt företagande är att vilja minska kvinnligt inflytande och chansen för kvinnor att bygga en karriär. Vi kan inte acceptera ett sådant beteende från Sveriges regering.

Kvinnligt företagande gynnar samhällsutvecklingen, ekonomin och Sverige – därför är det en viktig del i arbetet för att på riktigt göra Sverige till världens mest jämställda land.

Eva Mörtsell,
Ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Västerbotten

Håller du med?