Per Aronsson gillar inte förslaget om nytt tobaksdirektiv.
1 av 3
Per Aronsson gillar inte förslaget om nytt tobaksdirektiv. - Foto: Privat/Ap
Per Aronsson.
2 av 3
Per Aronsson. - Foto: Privat
"En uppskattad bonus hade varit om regeringen i framtiden kunde lägga fokus på viktigare saker än att tillsätta utredningar som ska utreda huruvida färgen på ett paket Marlboro är för tilltalande".
3 av 3
"En uppskattad bonus hade varit om regeringen i framtiden kunde lägga fokus på viktigare saker än att tillsätta utredningar som ska utreda huruvida färgen på ett paket Marlboro är för tilltalande". - Foto: Ap

Det enda regeringens moralism ger är huvudvärk för vanliga människor

Liberal: De folkvalda förbudsivrarna, ledda av folkhälsominister Gabriel Wikström, jublar säkerligen när regeringen försöker detaljstyra medborgarnas liv ytterligare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den förste mars presenterade regeringen förslag till ytterligare framtida inskränkningar mot individens frihet att använda tobaksprodukter. De folkvalda förbudsivrarna, ledda av folkhälsominister Gabriel Wikström, jublar säkerligen när regeringen försöker detaljstyra medborgarnas liv ytterligare.

Ett av förslagen som läggs fram är att rökförbudet skall omfatta offentliga platser utomhus. En konsekvens av detta blir att en hårt arbetande förälder, som stressar för att hinna skjutsa sitt barn till en fotbollsmatch, begår en olaglig handling när denne smyger iväg under halvleksvilan, långt bort från alla andra, och tar en cigarett. Det krävs ingen offentlig utredning för att se absurditeten i ett sådant förslag.

Ett annat förslag är ett exponeringsförbud, som skall göra det olagligt att visa upp tobaksprodukter i butiker. Produkterna ska inte förbjudas, de ska bara inte synas. Det enda som ett sådant förslag skulle föra med sig är att bruket av huvudvärkstabletter skulle öka, eftersom rökare tvingas springa runt och leta efter gömda tobaksprodukter i butikerna.

Ovanstående två exempel förklaras med att regeringen vill verka för att avnormalisera tobaksbruket. Dessutom anser regeringen att ingen skall behöva utsättas för frestelsen av att röka.

Det här är ett typexempel på statligt förmynderi och moralism som i de flesta fall tenderar att komma från vänsterhåll, där politiker glömmer bort att de ska tjäna folket och inte härska över dem.

Medan Liberala studenter oroar sig för Putins expansiva politik, eller tanken på att islamistisk terror sprider sig som en löpeld över Mellanöstern, verkar regeringens fokus istället ligga på de ondskefulla rökarna. De som utsätter andra rakryggade icke-rökande medborgare för frestelsen av att röka.

Att bruka tobaksprodukter är inte bra för hälsan. Det är inte heller bra för hälsan att dricka några öl på helgen till en fotbollsmatch. Men istället för att moralisera och detaljstyra över andra människors liv, och göra livet besvärligt för alla rökare, kanske regeringen kan ta ett steg tillbaka och respektera individens rättighet att leva sitt eget liv.

En uppskattad bonus hade varit om regeringen i framtiden kunde lägga fokus på viktigare saker än att tillsätta utredningar som ska utreda huruvida färgen på ett paket Marlboro är för tilltalande.

Per Aronsson,
Ledamot, Liberala studenters riksstyrelse

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.