Torsdag 29 Jul
Stockholm

Kalla mig aldrig någonsin "lilla gumman"

Anny Berglin är trött  på härskartekniker.
1 av 3
Anny Berglin är trött på härskartekniker. Foto: Privat/TT
Anny Berglin.
2 av 3
Anny Berglin. Foto: Privat
"Ingen tycker om att bli kallad för "lilla gumman" i nedsättande ton"
3 av 3
"Ingen tycker om att bli kallad för "lilla gumman" i nedsättande ton". Foto: TT

Debattören: Ingen tycker om att bli kallad för "lilla gumman" i nedsättande ton, ingen tycker om att bli förminskad. Hur mycket kompetens man sitter på, eller hur klok ens åsikt är, har absolut noll att göra med vilket kön man identifierar sig med.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anny Berglin är feminist och debattör på vänsterkanten.

Följ henne på Twitter: @AnnyBerglin

Det är dags att vi på riktigt börjar prata om mäns härskarteknik mot kvinnor. Jaja, jag vet vad reaktionerna kommer bli på den meningen så jag gör det enkelt för er: män blir också utsatta för härskartekniker. Så, nu kan vi gå vidare.

För det är nämligen just mäns härskartekniker mot kvinnor som visar på ett stort problem i Sverige. Vi bröstar ofta upp oss och hävdar att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, och visst kan det vara så.

Men vad är den jämförelsen värd, när den är mellan dåligt och ännu sämre? Sverige har ett stort problem med ojämställdhet och de som väljer att blunda för det är en del av problemet.

Den typen av härskarteknik som följer efter uppvisande av åsikt eller kunskap, grundar sig i att män idag blir uppfostrade att anse och tro att kvinnor är lite mindre värda. Det är enkelt att se om man bara lyfter blicken lite. Sätt dig ner och kolla på de barnprogram du sätter ditt barn framför.

Ta en titt i en leksakskatalog. Tänk efter hur du värderar typiska "killgrejer" kontra typiska "tjejgrejer". Du får inget facit här, men det är inte svårt och tar inte lång tid att upptäcka skillnaderna.

Och så här fortsätter det hela livet. Pojkar uppfostras till män som tycker att kvinnor är mindre värda, de männen får i sin tur söner som de uppfostrar till... ja, du fattar.

Härskarteknikerna är en del av detta. De är kanske inte orsaken till ojämställdheten, men de är absolut ett av symptomen. När man som kvinna uttrycker en åsikt, eller visar sin kompetens inom ett visst område, är det mer regel än undantag att bli bemött med härskartekniker från män. "Men lilla gumman, du behöver väl inte hetsa upp dig?" följt av en bildlig och ibland även bokstavlig klapp på huvudet.

Det här vet de flesta kvinnor och övriga som inte passar in i mansnormen om. Det är inte till er den här texten vänder sig till, det är till alla män. Ni har nämligen ett enormt ansvar att säga till era kompisar, söner, pappor - ja alla män ni träffar på. Synliggör era manliga bekantas härskartekniker och avväpna dem, gör det inte till ännu ett ansvar för kvinnorna. Ni män kan göra skillnad så sluta stoppa huvudet i sanden.

Ingen tycker om att bli kallad för "lilla gumman" i nedsättande ton, ingen tycker om att bli förminskad. Hur mycket kompetens man sitter på, eller hur klok ens åsikt är, har absolut noll att göra med vilket kön man identifierar sig med.

De flesta män jag känner tycker att män och kvinnor har lika värde. Det är fint och bra. Men det handlar inte bara om att tycka det, det handlar också om att visa det i praktiken. Så gör det.

Anny Berglin

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela