Lördag 20 Aug
Stockholm

I går föddes en helt vanlig Oscar – låt honom leva som en vanlig person

Yasmine Larsson, ordförande för republikanska föreningen, skriver med anledning av det nya kungabarnet.
1 av 3
Yasmine Larsson, ordförande för republikanska föreningen, skriver med anledning av det nya kungabarnet. Foto: JONAS EKSTROMER/TT
Yasmine Larsson.
2 av 3
Yasmine Larsson. Foto: JONAS EKSTROMER
"Det är dags att påbörja övergången till ett modernt och demokratiskt statsskick".
3 av 3
"Det är dags att påbörja övergången till ett modernt och demokratiskt statsskick". Foto: Maja Suslin/TT

Republikanska föreningen: Det är dags att påbörja övergången till ett modernt och demokratiskt statsskick, som speglar det som verkligen förenar oss som samhällsmedborgare.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Yasmine Larsson är ordförande för Republikanska föreningen och riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

I går kväll födde en höggravid kvinna i fertil ålder ett barn och ett massmedieuppbåd samlades på Karolinska sjukhuset. Visst låter det märkligt att något helt naturligt och normalt kan bli så uppmärksammat, men det handlar givetvis om Victoria Bernadotte och hennes nyfödda son. Ett barn som nu är nummer tre i den svenska tronföljden och därmed en eventuell blivande statschef.

Att födas som prinsessa eller prins med möjlighet att ärva ett förutbestämt offentligt ämbete kan verka privilegierat och glamouröst, men de kungliga barnen är underkastade en särskild uppfostran och måste leva under speciella regler. Victoria Bernadottes två barn kommer att växa upp under trycket av ett helt lands förväntningar på hur de ska leva sina liv. Det är märkligt att vi Sverige inte bara låter det ske - utan kallar det för statsskick.

Vi svenskar talar gärna om jämlikhet, jämställdhet och alla barns lika värde. Därför är det en paradox att vi fortfarande låter posten som statschef gå i arv inom en utvald familj, vars kvinnliga medlemmar har som främsta uppgift att föda fram nya tronarvingar.

För mig blir uppståndelsen kring ett litet nyfött barn ytterligare en påminnelse om att vi behöver en seriös diskussion om vårt lands framtida statsskick. För monarkin, som symboliserar hierarki och särbehandling baserad på börd, är en kvarleva från en fördemokratisk tid och strider mot de ideal om demokrati och jämlikhet som numera annars präglar det svenska samhället.

Fortfarande är det visserligen så att många svenskar verkar uppskatta den motsägelse som kungahuset symboliserar, men jag är övertygad om att vi inom tio år kommer att ha en majoritet av befolkningen som är emot monarkin.

Förhoppningsvis tappar fler och fler medborgare förmågan att hänföras av kunglig glans, mystik och kontinuitet och kommer istället att se en institution som påstår sig representera Sverige, men som i själva verket utgör en odemokratisk anomali i vårt samhälle. Med all sannolikhet kommer aldrig Estelle Bernadotte eller hennes nyfödda bror att nå tronen.

När republiken är införd står det givetvis människor fritt att fortsätta följa släkten Bernadottes öden, med bröllop, födelsedagsfiranden och nya förlossningar, men enbart under förutsättning att de inblandade själva ställer upp på ett liv i offentlighet.

Det är dags att påbörja övergången till ett modernt och demokratiskt statsskick, som speglar det som verkligen förenar oss som samhällsmedborgare - demokratiska principer och respekt för mänskliga rättigheter. Vi behöver ett statsskick som vi kan stå för. Genom att införa republik markerar vi för varandra och omvärlden att vi tar våra humanistiska värderingar på allvar.

Yasmine Larsson,
Ordförande för Republikanska föreningen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.