Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varje år dör 450 barn under graviditeten – vården måste ta sitt ansvar

Initiativtagarna till Barnuppropet vill att vården tar sitt ansvar så att färre barn dör under graviditeten.
1 av 1

Initiativtagarna till Barnuppropet vill att vården tar sitt ansvar så att färre barn dör under graviditeten.

Privat

Debatt | 04/03/2016 11:05

Barnuppropet: Sedan 2013 har vi informerat andra om minskade fosterrörelser och vad man bör göra om man upplever det, och vi vet att det räddar liv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje år dör ungefär 450 barn efter graviditetsvecka 22 i Sverige, men med korrekt information och förebyggande arbete finns möjligheten att rädda fler barn. Bristen på information om minskade fosterrörelser inom vården som förhindrar just nu detta.

En januarinatt 2012 dog vår son Levi, två veckor innan fullgången graviditet. Kvällen innan var han full av liv, och efter en period av minskade fosterrörelser och oro var vi glada över att graviditeten snart skulle vara över.

Lugnade av barnmorskan väntade vi bara på att han skulle komma ut. Dagen efter blev vi tvungna att berätta för hans syskon att han inte längre levde, att vi aldrig skulle få ta med honom hem och att han alltid kommer finnas, bara inte hos oss.

Trots att man inom vården sedan hösten 2012 varit medveten om att minskade fosterrörelser kan vara en indikation på hälsoproblem för det ofödda barnet visar en ny undersökning från Barnuppropet att enbart 25 procent av de tillfrågade kvinnorna beskriver att barnmorskan självmant gett dem information om fosterrörelser och vad man bör göra om de minskar.

Det är alarmerande att så få kvinnor får korrekt information när vi vet att det är en förutsättning för att rädda fler ofödda barns liv.

Sedan 2013 har vi informerat andra om minskade fosterrörelser och vad man bör göra om man upplever det, och vi vet att det räddar liv. Flera gånger har vi fått berättat för oss om andra familjers barn som utan rätt information riskerat att födas döda men istället fötts till ett liv.

Med en insats så enkel som att enbart informera gravida om minskade fosterrörelser skulle alltså antalet barn som föds döda kunna minska i Sverige - frågan är bara vem det är som ska ta ansvar för att det blir så? Vi anser att det bara finns ett svar, och det är att detta är alla vårdgivares ansvar. Nu är det dags att ta det också.

Björn Jadeblom

Josefine Jadeblom

Initiativtagare till Barnuppropet

Håller du med?