1 av 3
- Foto: Privat/TT
"Det kan alltså drabba vem som helst. Oftast handlar det om övergående depressiva perioder, som dock kan bli långdragna. Ibland återinsjuknar man aldrig igen, medan andra drabbas av upprepade episoder."
2 av 3
"Det kan alltså drabba vem som helst. Oftast handlar det om övergående depressiva perioder, som dock kan bli långdragna. Ibland återinsjuknar man aldrig igen, medan andra drabbas av upprepade episoder." - Foto: Claudio Bresciani/TT
Ahmed Al-Wandi.
3 av 3
Ahmed Al-Wandi. - Foto: Privat

Depression kan vem som helst drabbas av – även du

Debattören: På samma sätt är en person som drabbas av en depression inte mentalt svag. Det är heller inte så att det bara är svaga personer som drabbas, utan vem som helst kan insjukna i en depression, även du.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ahmed Al-Wandi går sista året på läkarprogrammet i Uppsala och har representerat Sverige i EM i karate.

Förutom det driver han Facebook-sidan Ingen etikett.

”Ryck upp dig!”

”Var inte en sådan gnällspik!”

”Det handlar bara om mental svaghet!”

Fördomarna om depression är nästan lika många som antalet personer som drabbas av sjukdomen. Just att acceptera det som en faktisk sjukdom är det som många har svårt att acceptera. Ledsna har vi ju alla blivit.

När vi då ser någon bli ledsen över något vi själva inte reagerat på är det lätt att dra slutsatsen att personen är gnällig, och att denne borde rycka upp sig. Så kan det givetvis vara, men det behöver inte vara så.

När jag gick på lågstadiet var vi en gång på en cykelutflykt med klassen. Vi kom till en brant uppförsbacke och jag började plötsligt gråta, när jag såg hur lång den var. Den naturliga reaktionen är att tänka att det bara handlar om en bortskämd unge som behöver rycka upp sig.

Men låt oss titta på andra tänkbara anledningar till varför kunde kännas jobbigt.

Det skulle kunna handla om trötthet, vilket i sin tur skulle kunna bero på sömnbrist. Men det skulle också kunna bero på blodbrist, underfunktion av sköldkörteln. Det finns således flera tänkbara orsaker, men att gå hem och sova skulle endast få trötthetskänslan att försvinna om den beror på sömnbrist.

Även nedstämdhet – som är det symtom som de flesta likställer med depression – kan bero på flera saker. Ibland är det en helt naturlig reaktion, ibland är det en gnällreaktion, och ibland beror det på någon typ av sjukdom, däribland depression.

Vad är då depression? Depression är ett syndrom. Det betyder att det består av en samling symtom som ska ha hållit i sig under en tid, varav nedstämdhet kan vara ett. Andra vanliga symtom är trötthet som nämnts ovan, intresseförlust, skuldkänslor, aptitstörning, sömnstörning, återkommande tankar på död och självmord.

Symtombilden kan alltså variera något oerhört. En typ av depression är inte den andra lik, precis som att olika cancersjukdomar skiljer sig från varandra. Apropå cancer hör man ibland saker i stil med ”Du får hitta ett botemedel mot cancer.” Eftersom att alla cancersjukdomar inte uppkommer eller yttrar sig på samma sätt så är det en omöjlighet.

Likadant är det med depression. Man måste behandla olika patienter på olika sätt. Men just att patienter svarat på behandling är det som talar om för oss att det rör sig om en sjukdom. Med det sagt betyder det inte att man lyckas hitta en framgångsrik behandling för alla patienter.

Det beror nog till viss del om att vi inte vet exakt hur depression uppkommer. Förmodligen uppkommer det på olika sätt hos olika personer. Man har sett att ärftlighet spelar en viss roll, men man har inte kunnat identifiera en enskild gen utan det beror mest troligt på ett samspel mellan flera gener. Även uppväxtförhållanden, ens omgivning och jobbiga händelser kan påverka.

Men ofta hittar man ingen yttre anledning utan det kan alltså uppstå helt oförklarligt hos en fullt fungerande människa. Det kan alltså drabba vem som helst. Oftast handlar det om övergående depressiva perioder, som dock kan bli långdragna. Ibland återinsjuknar man aldrig igen, medan andra drabbas av upprepade episoder.

Däremellan fungerar man dock helt normalt.

Depression är alltså ett tillstånd, och inte ett personlighetsdrag. Det är med andra ord som att drabbas av vilken annan sjukdom som helst. När fotbollsspelaren John Guidetti insjuknade i Guillain-Barrés syndrom kunde han inte längre spela fotboll.

Det betyder inte att han plötsligt blev världens sämste fotbollsspelare, utan om att han drabbades av ett sjukdomstillstånd. När han blev frisk igen så var han med och förde Sverige till EM-guldet i somras.

På samma sätt är en person som drabbas av en depression inte mentalt svag. Det är heller inte så att det bara är svaga personer som drabbas, utan vem som helst kan insjukna i en depression, även du.

PS. Anledningen till att jag började gråta när jag kom till uppförsbacken var att jag var bortskämd, och lösningen där var att rycka upp sig. Men det är alltså inte alltid lösningen, för alla personer.

Ahmed Al-Wandi

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.