Måndag 14 Jun
Stockholm

Det är ni som inte är veganer som är extrema

Andréa Sunna är vegan och skriver om synen på veganer och vilka som egentligen är extrema.
1 av 3
Andréa Sunna är vegan och skriver om synen på veganer och vilka som egentligen är extrema. Foto: Privat/AP
Andréa Sunna.
2 av 3
Andréa Sunna. Foto: Privat
"Produkter spunna ur grönsaker, frukt, spannmål osv. finns överallt, året runt, men ändå väljer folk att stödja en industri som utnyttjar och dödar andra individer."
3 av 3
"Produkter spunna ur grönsaker, frukt, spannmål osv. finns överallt, året runt, men ändå väljer folk att stödja en industri som utnyttjar och dödar andra individer.". Foto: AP

Debattören: För några år sedan satt jag precis i din situation. Jag fullkomligt älskade smaken av kött, ost, yoghurt och ägg. Jag tyckte veganer var extrema och konstiga men tillslut insåg jag någonting.

Kommentera (100)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Andréa Sunna är 22 år och matbloggare och vegan.

Andréa driver matbloggen vegandrea.com och finns på Instagram som @vegandrea.

Innan du kallar mig extrem vill jag att du tänker på en särskild sekvens av siffror. Närmare bestämt på numret 85 miljoner.

Det skulle ta dig cirka 14 år att räkna till 85 miljoner, förutsatt att du räknar non-stop tolv timmar per dygn. Du börjar med ett, två, tre och fortsätter. Tolv timmar varje dag i 14 år framåt.

Hur otroligt det än må låta vilar detta extremt stora nummer på siffran ett. En etta som adderas med en annan etta, om och om igen tills en slutligen har hela 85 miljoner ettor.

Jag vill att du föreställer dig att varje etta i detta extremt stora nummer är en individ. En individ som är väldigt lik dig själv. En individ som kan känna glädje och smärta. Som kan tänka, känna, höra, lukta och se.

Som har en familj och vänner. Som vill leva sitt liv, för sin skull. Föreställ dig att du är denna individ och att du sitter inlåst större delen av ditt liv. Eller rentav hela livet. Föreställ dig att du aldrig får se solens ljus, andas frisk luft eller gå barfota på en sommaräng.

Att någon annan bestämt när du ska födas, under vilka förutsättningar du lever ditt korta liv och slutligen hur du ska dö. Du trängs med tio andra personer i en etta på 30 kvadratmeter utan fönster och ditt hem är trångt, smutsigt och ostimulerande.

Det är svårt att föreställa sig hur det måste vara att leva hela sitt liv i denna misär. Ungefär lika svårt som att räkna till 85 miljoner. Men denna fruktansvärda situation är tyvärr vardag för somliga i Sverige.

För om du är en gris, ko, kyckling eller ett får i långa landet falukorv är du bara ett av de 85 miljoner liv som slaktas i Sverige varje år. Ditt extremt tragiska, korta och smärtsamma liv annonseras ut på extrapris i matbutikerna för 70 kronor kilo.

Du lever ditt liv i en smutsig box, i en trång bur eller fastkedjad i en ladugård oförmögen att få utlopp för dina naturliga känslor, impulser och beteenden. När någon bestämmer att du är redo, eller när din kropp inte orkar längre, skickas du till slakt för att äntligen få ett slut på ditt livslånga lidande. Hängandes upp och ner med halsen avskuren säger du adjö till den tid du fick på jorden.

Så innan du kallar mig extrem för att jag är vegan – ta en titt på de industrier du väljer att ge dina pengar till. Se verkligheten bakom reklamkampanjerna med glada kossor och lyckliga grisar.

För några år sedan satt jag precis i din situation. Jag fullkomligt älskade smaken av kött, ost, yoghurt och ägg. Jag tyckte veganer var extrema och konstiga men tillslut insåg jag någonting.


Vi lever i ett samhälle där vegetabiliska alternativ till kött, mjölk och ägg är minst lika goda och näringsrika. De finns tillgängliga till bra priser, på nästintill alla matbutiker, samtidigt som de är mer miljövänliga än dess animaliska motsvarigheter.

Produkter spunna ur grönsaker, frukt, spannmål osv. finns överallt, året runt, men ändå väljer folk att stödja en industri som utnyttjar och dödar andra individer. Helt i onödan egentligen. Så vem är det egentligen som är konstig och extrem?

Andréa Sunna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (100)
Kopiera länk
Dela