Stockholm

CUF: LO vägrar se lägre ingångslön som en möjlighet

"Centerpartiets Ungdomsförbund inte stå tysta inför det absurda agerandet av LO Örebro-Värmland. De har valt att DO-anmäla Annie Lööf och Centerpartiet."
1 av 3
"Centerpartiets Ungdomsförbund inte stå tysta inför det absurda agerandet av LO Örebro-Värmland. De har valt att DO-anmäla Annie Lööf och Centerpartiet.". Foto: TT
Landsorganisationen (LO).
2 av 3
Landsorganisationen (LO). Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT
"Om lägre ingångslön skulle vara att säga att nyanlända jobbar sämre än andra, är det samma sak som att säga att ungas lägre ingångslön är ett mått på vår bristande arbetskapacitet."
3 av 3
"Om lägre ingångslön skulle vara att säga att nyanlända jobbar sämre än andra, är det samma sak som att säga att ungas lägre ingångslön är ett mått på vår bristande arbetskapacitet.". Foto: TT NYHETSBYRÅN

Debattörerna: Det LO inte förstår eller vägrar att inse är att lägre ingångslön är en möjlighet. En nödvändig sådan som nyanlända som unga behöver.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Linnea Hylén är distriktsordförande CUF Örebro.

Michael Broberg är kandidat till CUFs förbundsstyrelse.

Emil Johansson är ordförande i CUF Sunne.

Lucas Persson är ledamot för CUF Värmland.

Sverige är kris. En orolig och konfliktfylld värld har lett till stora flyktingströmmar till bland annat Europa och därmed Sverige. Vi kan inte förneka att händelserna har varit tuffa och utmanande; välfärdsmodellen knakar i fogarna då vi nu står inför nya integrationsutmaningar.

Det krävs – helt enkelt – flera enkla och billigare jobb. Därför kan vi i Centerpartiets Ungdomsförbund inte stå tysta inför det absurda agerandet av LO Örebro-Värmland. De har valt att DO-anmäla Annie Lööf och Centerpartiet. Anledning?

För att Centerpartiet föreslagit lägre ingångslöner för nyanlända. Kenneth Svärd, ordförande för säger till SVT Nyheter Värmland att: "Förslaget antyder att nyanlända skulle jobba sämre och att utbildningsinsatser istället är vad som krävs."

För det första är LO:s tolkning inte bara underlig, utan direkt hycklande. Som liberaler anser vi – liksom de flesta – att det inte ska vara lika lön för till exempel en ungdom som för en äldre erfaren arbetare.

Om du är ny på arbetsmarknaden kan du rimligtvis inte kräva samma lön som den med tio års arbetserfarenhet. Olika grupper har olika lön; särskilt när det gäller ingångslöner (som man sedan jobbar sig bort ifrån). Det är något som finns med i LO:s, såväl som andra facks kollektivavtal.

Det förslag som Centerpartiet lyfter fram utgår från samma princip, men med utgångspunkt från det allvarliga läge vi nu sitter i. Integrationen måste bli bättre och det kommer den inte bli utan nya och fungerande reformer som leder till jobb.


Om lägre ingångslön skulle vara att säga att nyanlända jobbar sämre än andra, är det samma sak som att säga att ungas lägre ingångslön är ett mått på vår bristande arbetskapacitet. Det LO inte förstår eller vägrar att inse är att lägre ingångslön är en möjlighet. En nödvändig sådan som nyanlända som unga behöver.

Visserligen är mer och bättre utbildning en god sak, men det reder inte ut det verkliga problemet: fackens höga trösklar in på arbetsmarknaden.

Därför kräver vi i CUF att LO Örebro-Värmland tar sin solidaritet och sitt förnuft till fånga. Det skulle vara rätt schysst för integrationen, Centerpartiet och deras egna trovärdighet som arbetarnas eviga "försvarare".

Linnea Hylén,
Distriktsordförande CUF Örebro

Michael Broberg,
Kandidat till CUFs förbundsstyrelse

Emil Johansson,
Ordförande CUF Sunne

Lucas Persson,
Ledamot CUF Värmland

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.