Elaine Eksvärd skriver om faran med att blunda för övergrepp.
Elaine Eksvärd skriver om faran med att blunda för övergrepp. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

Elaine Eksvärd: Jag utsattes för övergrepp – låt inte fler barn drabbas

Retorikexpert: Det kan vara en tränare, någon i simhallen, En vikarie på förskolan, eller som i mitt fall en pappa. Det stora problemet är inte bara pedofilerna utan vuxna som blundar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Besök Elaine Eksvärds hemsida: http://elaineeksvard.se/

Instagram: elaineeksvard

När jag skrev min bok så gav mitt förlag mig möjligheten att skriva den som en roman inspirerad av verkligheten. Mest för att undvika förtal. Min pappa är inte dömd för allt jag nämner i boken, och det är det som är själva poängen – det är sällan pedofiler, dömda.

Jag tänkte på de eventuella böter jag skulle riskera att betala, men så tänkte jag på barn som jag skulle kunna rädda om jag skrev sanningen. Modet för barnen måste alltid vara större än rädslan för att riskera betala böter.

Pengar får aldrig mer värt än ett barns liv. Boken fick bli en biografi och handbok som ska ge vuxna svart bälte i att skydda sina barn från pedofiler. Jag tar risken, för barnens skull.

Tre barn i varje klass har blivit sexuellt utnyttjade, 85 procent av dessa innan de fyllt 11 år. Pedofiler är få, men de förgriper sig på många barn. Patrik Sjöbergs före detta tränare Viljo hade enbart i Göteborg ha förgripit sig på 200 pojkar.

Så tänk dig tre barn i varje klass, det blev 125 barn på min skola Bredängsskolan. En person kan förgripit sig på dessa. Vem? I 90 procent av fallen är det en anhörig. Men man ska veta att pedofilerna söker sig dit barnen är.

Det kan vara en tränare, någon i simhallen, En vikarie på förskolan, eller som i mitt fall en pappa. Det stora problemet är inte bara pedofilerna utan vuxna som blundar. Som inte vågar ta risken att såra idrottsföreningar med krav om regler för respekt för barnens integritet utan istället väljer tystnad.

Vuxna som inte vågar prata med förskolor om ”obekväma frågor” som att lära barn integritet. Inte vågar fråga om vem den okända vikarien är. Vuxna som låter andra kränka barnets personliga rymd genom att stjäla en kram. ”Jag vill ju inte att den vuxna ska känna sig dum, det är ju bara en kram”. Hur skulle du känna om något stal en kram från dig när du inte kände för det?

Man vågar inte göra en orosanmälan till SOS för ett barn med suspekta hemförhållanden för ”tänk om jag har fel”. Tänk istället ”tänk om jag har rätt och räddar ett barns liv?”. Vuxna som inte tar risken att lyfta livsviktiga frågor för sina barn är pedofilernas bästa medhjälpare. Ta risken för dina barns skull.

Hur samhället ser ut i stort kan vi se klart och tydligt i medierna. Värvet, Aftonbladet, DN, Nyhetsmorgon, Mama och fler andra medier vågar prata om min bok eftersom de vet att mörkertalet av sexuellt utnyttjade barn är så stort.

Och att min pappa, som har andra domar, med största sannolikhet inte har rent mjöl i påsen. Så de lyfter min berättelse för barnens skull. Andra medier vill, fullt förståeligt, undvika förtal och lyfter ämnet men väljer att kalla min pappa för ”nära anhörig”.

Min bok är ingen hämndaktion, så bara ämnet lyfts så räddar vi barn. Tidningar som Allers, M-magasin och Svt Opinion har lyckats komma runt det så. Men så finns det de absolut fegast medier. De vars rädsla för förtal och böter är så stor att de inte ens kan ta i boken med tång. Kamratposten och Lilla Aktuellt som har en stor barnpublik tycker att ämnet är ”känsligt” och vill ”fundera”.

Vad finns det att fundera på? Strunta i att nämna min bok eller mitt fall, men låt mig lära barnen hur de lär sig integritet. Ta upp ämnet. Flera av SVT:s kanaler avstår att kommentera boken för att min pappa inte är dömd för allt jag berättar. Men det är ju det som är själva poängen. Pedofiler döms aldrig. Och fortsätter vi vuxna, anhöriga och medier att vara tysta om det så kommer pedofiler fortsätta att utnyttja våra barn.

Sen handlar det inte om att ta en risk att anklaga oskyldiga vuxna. Det handlar om att ta en chans att rädda barns liv. Jag tar chansen. Gör du?

Elaine Eksvärd,
Retoriker och barnrättskämpe

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.