Lindita Ann-Charlott Bunyak
1 av 3
Lindita Ann-Charlott Bunyak kritiserar den svenska skolan. - Foto: Privat/TT
Lindita Ann-Charlott Bunyak riktar kritik mot skolsystemet
2 av 3
"Att få ett A i dag är nästan omöjligt". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lindita Ann-Charlott Bunyak kritiserar det svenska skolsystemet
3 av 3
Lindita Ann-Charlott Bunyak. - Foto: Privat

De vuxna fattar inte – skolan förstör våra liv

Debattören: Innebörden av ordet “skola” har tappat sin mening helt. Det ska ju vara kul att gå i skolan. Det är det inte längre. Allt handlar om att klara provet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lindita Ann-Charlott Bunyak är 18 år.

Hon studerar sista året på gymnasiet, samhällsvetenskapligt program på Pauliskolan i Malmö

Nuförtiden handlar skolan bara om att komma i tid och klara proven! Det handlar inte om att lära sig, vara engagerad i något, skapa förändringar, och att verkligen förstå. Vi vaknar sex på morgonen och försöker komma i tid till lektionerna för annars får vi indraget studiebidrag.

Vi sitter uppe till sent på nätterna för att plugga och försöker klara av kurserna vi läser. Det är ständigt stress som vi inte lärt oss hantera då vi bara är ungdomar som fortfarande försöker lära oss av livet.

Och dagens samhälle bygger på skönhetsideal. Vi står varje dag framför spegeln för att se så bra ut som möjligt, för att du ska kunna gå till skolan med självförtroende och känna dig accepterad.

Det enda vi gör om dagarna är att plugga, även på loven vi har, då skolan är mycket svårare i dag än vad den var förr, vi har knappt tid för aktiviteter eller vårt sociala liv då vi ständigt fokuserar på skolan och att klara våra prov.

Jag går i gymnasiet och vi studenter får 1 050 kronor i månaden att försörja oss på. Vissa har kanske lite mer än andra men dom flesta får klara sig på studiebidraget varje månad.

Då ska det räcka till busskort, mat, aktiviteter med mera. På mitt gymnasium i Malmö har de gjort en regel att upprepade ogiltiga frånvarotillfällen, fyra eller fler under en 30-dagars period rapporteras som skolk till CSN. Och detsamma gäller anmäld frånvaro om du inte visar upp ett läkarintyg.

Alltså vi elever kan inte ens sjukanmäla oss utan att få indraget studiebidrag. Ibland känner man kanske inte för att gå till skolan? Ibland är det så mycket press och stress att man inte klarar av det längre. Man blir utmattad.

Man ska inte behöva gå till skolan om man inte mår psykiskt eller fysiskt bra, det är inte okej. Vet att detta gäller flera gymnasieskolor, och många elever tröttnar på detta system.

Jag förstår att alla ungdomar och barn i Sverige måste gå till skolan och studera och att eleverna är i skolan till 100 procent jag har full förståelse för det. Det jag inte förstår är hur vuxna inte kan ha förståelse för oss ungdomar då det ligger mycket press på oss.

En annan sak är det nya betygssystemet. Från och med år 2011 införde man ett nytt betygssystem i Sverige: A till F-skalan. Det här betygssystemet är mycket svårare än det gamla betygssystemet som då var G, VG och MVG.

Att få ett A i dag är nästan omöjligt. Jag förstår att systemet var för att skapa rättvisa men själva konceptet föll då de blev svårare att uppnå ett högre betyg. Innebörden av ordet “skola” har tappat sin mening helt. Det ska ju vara kul att gå i skolan. Det är det inte längre. Allt handlar om att klara provet.

Vi råpluggar väldigt intensivt före ett prov som vi antingen klarar eller inte – för att om några år glömma det vi lärt oss, då det inte kommer till användning. Vi hinner inte fokusera på någonting, utan vi fokuserar på att plugga in allting på något sätt för att klara oss, så vi på något sätt kan ta oss förbi dessa tre år baserat på stress och massa krav.

När du passerar våra dörrar i vårt gymnasium möts du av citatet “Kunskap är makt, makten att forma din egen framtid”. Kunskap är makt – men skolan handlar inte om kunskap längre.

Lindita Ann-Charlott Bunyak

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Förstör skolan ungas liv?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.