Ines Talic , Maryam Salah och Justyna Zielinska tycker till om betygssystemet.
1 av 4
Ines Talic , Maryam Salah och Justyna Zielinska tycker till om betygssystemet. - Foto: Privat/Privat/Privat
Ines Talic.
2 av 4
Ines Talic. - Foto: Privat
Maryam Salah.
3 av 4
Maryam Salah. - Foto: Privat
Justyna Zielinska.
4 av 4
Justyna Zielinska. - Foto: Privat

Betygssystemet förstör vår framtid

Debattörerna: Vi borde se till att våra ungdomar kan bli bedömda på ett rättvist sätt, att de slipper bli klassificerade för något annat än vad de verkligen är.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ines Talic är 15 år, Maryam Salah är 16 år och Justyna Zielinska är 17 år.

De bor i Klippan och Helsingborg, och går på Jensen Gymnasium Helsingborg.

Hur ska man bli rättvist bedömd när man blir klassificerad?

Syftet med betygen är att de ska vara ett hjälpmedel som bedömer eleven utifrån dennes förmågor och kunskaper, för att hjälpa dem att vidareutbilda sig till det yrke som eleven önskar sig. Eftersom det påverkar elevens framtid så måste eleven bli rättvist bedömd.

Det påstås att det är de svenska elevernas lathet som är grunden för problemet. Det kan stämma till viss del, men den viktigaste faktorn är betygssystemet.

I dag blir en elev bedömd på flera olika kriterier, vilket innebär att man får ett enskilt betyg för varje moment. Många elever anser att kraven är för höga, men problemet ligger inte där.

Likaväl som ambitiösa elever kan få höga betyg, kan även de som inte satsar lika mycket. Man skulle kunna tro att problemet ligger i att ett moment kan skänka resten av betyget, men i själva verket är huvudorsaken kriteriernas bedömning.

Elevernas kunskaper och förmågor kan inte uppskattas på rätt sätt när betygssystemet kräver att varje punkt ska uppfyllas med finess och perfektion. Att det krävs av eleverna att vara mänskliga robotar.

Kriterierna är hårda och krävande. Elever kämpar för att uppfylla kraven för vart och ett av de, men får istället stå ut med ett eko av "misslyckad" när betyget sänks från A till D på grund av betygsystemets onödiga petighet.

Man får ofta höra att studiemotivation är nyckeln till framgång inom skolan. Hur kan man bli studiemotiverad, när man verkligen förstått själva uppgiften, men får ett D i betyg eftersom man inte var tillräckligt källkritisk i sin uppsats?

Hur kan man bli studiemotiverad, när man verkligen gjort sitt bästa och ändå blir klassificerad som mindre kunnig, eftersom ens hantering av kunskapen man erhåller finns inte med på papper?

Betygen kan ha många olika definitioner för alla, men i dagens samhälle betyder det bara en sak: Det är det enda mellan eleven och en bra framtid.

När eleverna sedan ska söka och utbilda sig vidare, är betyget deras enda chans. Betyget som så många har sömnlösa nätter för och mer ångest än en ung människa någonsin borde ha.

Betyget, som skall vara en källa för huruvida personen i fråga är kompetent eller inte. Vad är det för mening med en källa som är skriven av så kallade "kunniga personer", om den är opålitlig och falsk? Är det verkligen så att samhället har nått en sådan nivå att den inte har moralen nog att stoppa orättvisan som sker, som påverkar tusentals liv dagligen?

Många har nog hört om de resultat som visar att eleverna i Sverige blir allt sämre internationellt jämfört, att utbildningen i Sverige måste bli mer strikt och tas på mer allvar.

I en statistik som har gjorts av PISA från år 2000 och uppåt, kan man tydligt se hur elevernas resultat har försämrats med åren. Medelvärdet, som låg på 512 poäng år 2000 har under åren gått ner till 482 poäng. Sverige kunde har legat bland de topp 15 länderna i listan; men har blivit ersatt av Australien med sina medelpoäng på 512 på elfte plats. Sverige har hamnat på den 29:de platsen. Om utbildningen i själva verket hade tagits på allvar hade det inte fortsatt på detta vis.

I stället för att se till att varje misstag ska bli mer tydligt och stämpla eleverna utan att ha överseende på om de faktiskt kan hantera informationen och använda sig av den i det verkliga livet, bestämmer ett av kriterierna vare sig den här eleven ska bli stämplad som kunnig eller inte.

Om eleven ska tas på allvar av andra som inte sett vad de kan, och har betyget som den enda källan. Ett betyg, som inte stämmer. Ett betyg som först sett till att eleverna blir stressade, men som sedan låter all hopp och studiemotivation sjunka medan ångesten tar över.

Vi borde inte se till att öka det negativa som redan finns. Vi borde se till att våra ungdomar kan bli bedömda på ett rättvist sätt, att de slipper bli klassificerade för något annat än fvad de verkligen är.

Vi borde hjälpas åt att skapa en bättre framtid genom att skapa ett bättre betygsystem, som faktiskt ökar elevernas studiemotivation och som ser till att definitionen av betyg verkligen ska stå för bedömning av kunskap.

Ines Talic

Maryam Salah

Justyna Zielinska

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.