Tisdag 30 Nov
Stockholm

Svenska djur plågas till döds – välj en vegansk påsk

Djurrättsalliansen tycker vi ska äta veganskt i påsk.
1 av 4
Djurrättsalliansen tycker vi ska äta veganskt i påsk. Foto: Privat/SVENSKA DAGBLADET/Privat
"Inga inspektioner kommer att få livsöden som dessa att upphöra".
2 av 4
"Inga inspektioner kommer att få livsöden som dessa att upphöra". Foto: SVENSKA DAGBLADET
"Morgonen efter vårt besökt ringde vi Länsstyrelsen och uppmanade dem att åka till hönseriet och avliva hönorna om de fortfarande var i livet".
3 av 4
"Morgonen efter vårt besökt ringde vi Länsstyrelsen och uppmanade dem att åka till hönseriet och avliva hönorna om de fortfarande var i livet". Foto: Privat
Malin Gustafsson.
4 av 4
Malin Gustafsson. Foto: Privat

Djurrättsaliansen: Våga se och känna med hjärtat. Våga se vad vi faktiskt utsätter djuren för och fråga dig själv om du verkligen tycker att det är ok.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Två hönor ligger på golvet utanför de burar där deras systrar hålls instängda. De är uppenbart illa skadade då de inte kan stå på sina ben och den ena hönans vinge är bruten.

Hönorna rycker av smärta och de gör försök att röra sina ben och vingar, men kommer ingenstans. Lidandet som syns i deras ögon och kroppar går inte att ta miste på.

Dessa fruktansvärda livsöden är en del av det vi i Djurrättsalliansen bevittnade då vi i förra veckan dokumenterade på ett av Sveriges största hönserier.

Personalen hade tagit ut de två hönorna ur burarna de suttit i, förmodligen på grund av sina skador, och trots att de inte kan ha missat att de levde hade de lämnats där på golvet över natten för att långsamt plågas till döds.

Morgonen efter vårt besökt ringde vi Länsstyrelsen och uppmanade dem att åka till hönseriet och avliva hönorna om de fortfarande var i livet.

Men Djurrättsalliansens egentliga anmälan vill jag göra nu i och med denna debattartikel. Den främsta vädjan vill jag göra till dig som läser detta.

Att Sverige har världens bästa djurskyddslag är ett påstående du säkert känner igen. Fast det är inget argument för att djur i djurindustrierna har det bra, även om det ofta framställs som så.

Sanningen är att samma lagstiftning som säger att djur ska kunna bete sig naturligt och skyddas från onödigt lidande tillåter att enorma mängder djur hålls instängda i äggfabriker där djuren behandlas som icke kännande produkter.

Dagen då de inte längre är produktiva nog för att vara lönsamma så dödas de. Avel har möjliggjort att hönorna inom äggindustrin lägger onaturliga mängder ägg vilket sliter oerhört på deras kroppar.

Livstiden inom äggindustrin är betydligt kortare än livslängden för en höna i frihet. Och oavsett uppfödningssystem dödas omkring 15 000 tuppkycklingar varje dag i Sverige då de inte är användbara inom äggindustrin.

Djurskyddslagstiftningen som ska skydda alla djur förutom människan tillåter samtidigt en brutal och våldsam hantering av dem.

Inga inspektioner kommer att få livsöden som dessa att upphöra, för det händer hela tiden. Och det händer för att djurindustrierna ser ut som de gör.

Det stora problemet är inte de lagbrott som begås inom svensk djurindustri. Det stora problemet är det omfattande djurplågeri som sker hela tiden inom lagens ramar.

Skador och sjukdomar som leder till döden är vardag inom djurindustrierna. Apatiska, stressade, frustrerade och olyckliga djur är resultatet av den instängdhet, trängsel och totala sysslolöshet som djurfabrikerna innebär. Bara i Sverige dödas miljontals individer varje år. Individer som alla har en inneboende vilja att leva.

I vårt samhälle har vi normaliserat och legaliserat en syn på andra djur som är helt förkastlig. Den rätten vi människor tar oss att utnyttja anda djur för våra egna intressens skull är inget annat än ett systematiskt utnyttjande som innebär djurplågeri, lidande och död.

Rent krasst är det så, men det är inget vidare försäljningsargument och det är jobbigt att ta in och erkänna sanningen.

Därför försöker industrierna, politiker och även vi själva rättfärdiga, försvara och försköna våra grymma handlingar mot andra djur med argument som att svenska djur har det bäst i världen. Visst låter det bra, men det säger tyvärr ingenting om verkligheten.

Det är svårt att ändra på normer som vi lärt oss sedan barnsben. Med vår dokumentation av djurindustrier i Sverige vill jag uppmana dig att våga utmana dessa föreställningar trots att samhället säger att det är det normala att behandla andra djur på detta sättet.

Våga se och känna med hjärtat. Våga se vad vi faktiskt utsätter djuren för och fråga dig själv om du verkligen tycker att det är ok.

En annan djursyn, en annan lagstiftning och en värld där djur får finnas till för sin egen skull är fullt möjlig. Förändringen börjar med dig och mig. Var med och förbättra livet för miljontals individer varje år.

Börja med att välja bort äggen och andra animaliska produkter nu i påsk.

Malin Gustafsson,
Talesperson, Djurrättsalliansen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela